Juniorské vedecké kaviarne sú modifikáciou podujatí známych ako vedecké kaviarne, ktoré sa konajú vo Zvolene od roku 2007 v neformálnom prostredí, blízkom širokej verejnosti.
Juniorské vedecké kaviarne sú určené predovšetkým mládeži, pričom sú srdečne vítaní aj ostatní záujemcovia. Vedecká problematika je približovaná formou prezentácie a diskusie, počas ktorej sa návštevníci môžu pýtať, vyjadrovať svoje názory, skúsenosti a postrehy. Umožňujú vzájomný kontakt a spätnú väzbu medzi vedcami a mladou generáciou.
21. októbra 2014 od 8.00 h do 9.30 hod sa konala v Gymnáziu Ľudovíta Štúra vo Zvolene prednáška nesúca názov
Zúčastnilo sa jej 50 študentov našej školy. Hosťom kaviarne bola MVDr. Oľga Behmetová, pracovníčka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen. Oboznámila nás so základnými požiadavkami pri výrobe, spracovaní a uvádzaní potravín na trh, ktoré sú dôležité pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti potravín. Poradila nám, čo je potrebné si všímať na obale potravín, skôr ako si ich vložíme do nákupného košíka.