Zaujíma vás, aké množstvo kofeínu sa nachádza vo vašej šálke kávy? |
|
Hlavná Káva Extrakcia Chromatografia Spektrofotometria Sublimácia |
K chvíľkam pohody a uvoľnenia patrí aj pitie kávy. Piť, či nepiť kávu? Je to takmer nevyčerpateľná téma. Neustále prichádzajú nové objavy o účinkoch tohto každodenného nápoja. Názory sa síce rôznia, ale prevažujú tie, ktoré káve pripisujú pozitívne účinky na naše zdravie. Najnovšie výskumy dokonca potvrdzujú, že pitie kávy znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, či obličkových a žlčníkových kameňov. Káva je nápoj s dlhoročnou tradíciou, pripravovaný z horúcej vody a rôzne upravovaných semien rastlín rodu Coffea. Kávou rozumieme i samotné spracované semená. Z hľadiska výživy je pre nízke nutričné hodnoty zaradená medzi pochutiny. Je preto konzumovaná najmä pre povzbudivé účinky a senzorické vlastnosti, ako sú chuť a vôňa.
Je zdrojom látok prospešných pre ľudské zdravie, predovšetkým antioxidantov. Vzhľadom k veľmi širokému zastúpeniu rôznych látok a zložitých chemických premien, doprevádzajúcich technologický výrobný proces, je káva stále predmetom vedeckého výskumu z farmakologického hľadiska a rovnako aj hľadiska analytickej chémie. |