<

Zaujíma vás, aké množstvo kofeínu sa nachádza vo vašej šálke kávy?

Hlavná
Káva
Extrakcia
Chromatografia
Spektrofotometria
Sublimácia

Inštrumentálne chomatografické metódy sú veľmi účinné a pre analytické merania vhodné. Umožňujú nám jednotlivé zložky zmesi nielen separovať, ale aj ich identifikovať a stanoviť presné množstvo nachádzajúce sa vo vzorke.

 

  • Plynová chromatografia
  • Prvá prebehla analýza na plynovom chromatografe.
    V praxi sa používa k analýze kávovej arómy a ku sledovaniu procesu praženia.
    Pracovný postup pozostával z prípravy vzoriek na analýzu –
    1. každý extrakt kávy bol rozpustený v etanole o c 1mg/ml
    2. Z každej vzorky bolo automatickým vzorkovačom odobrané 0,2µl a nanesené na kolónu
    3. Použitý bol héliový nosný plyn, nástrek vzorky pri t= 280 °C
    4. Výsledkom boli chromatogramy, na ktorých sme identifikovali plochu píku, ktorý zodpovedal kofeínu. Vo výslednom chromatograme bol pík integrovaný a bola zistená jeho plocha, ktorá bola zaznamenaný
  • HPLC
  • HPLC (high performance liqiud chromatography) je kolónová kvapalinová chromatografia, pri ktorej mobilnú fázu tvorí kvapalina astacionárnu pevná látka. Systém HPLC pozostávazpumpy, dávkovacieho ventilu, kolóny adetektora, ktoré sú navzájom prepojené v uvedenom poradí.
    Pumpa zabezpečuje, s využitím vysokého tlaku, plynulý prietok obilnej fázy cez celý systém,a to určitou voliteľnou rýchlosťou (ml/min).
    Keďže mobilná fáza preteká cez sorbent v kolóne, práve tu dochádza k samotnej chromatografickej separácii látok obsiahnutých v analyzovanej zmesi.
    Navzájom oddelené zložky zmesi unášané mobilnou fázou vystupujú z kolóny a prechádzajú do detektora, ktorý ich na základe ich rozličných fyzikálnych vlastností identifikuje.

    Chromatografická analýza prebehla na kolóne C18 s nepolárnym porvchom, najrýchlejšie ňou bude teda pretekať analyt rozpustený v polárnom rozpúšťadle. Zásobník mobilnej fázy bol v zložení: metanol a 0,1% H3PO4
    Po chromatografickom meraní roztoku štandardu kofeínu bola zostrojená kalibračná krivka ako závislosť plochy píku a koncentrácie kofeínu vo vzorke
    Nasledovala analýza našich extraktov kofeínu, výsledkom boli chromatogramy, na ktorých sme kofeín dokázali kvalitatívne identifikovať porovnaním retenčných časoch štandardu kofeínu a sledovaného analytu

    hplc