Zaujíma vás, aké množstvo kofeínu sa nachádza vo vašej šálke kávy? |
|
Hlavná Káva Extrakcia Chromatografia Spektrofotometria Sublimácia |
Inštrumentálne chomatografické metódy sú veľmi účinné a pre analytické merania vhodné. Umožňujú nám jednotlivé zložky zmesi nielen separovať, ale aj ich identifikovať a stanoviť presné množstvo nachádzajúce sa vo vzorke.
V praxi sa používa k analýze kávovej arómy a ku sledovaniu procesu praženia. Pracovný postup pozostával z prípravy vzoriek na analýzu –
Pumpa zabezpečuje, s využitím vysokého tlaku, plynulý prietok obilnej fázy cez celý systém,a to určitou voliteľnou rýchlosťou (ml/min). Keďže mobilná fáza preteká cez sorbent v kolóne, práve tu dochádza k samotnej chromatografickej separácii látok obsiahnutých v analyzovanej zmesi. Navzájom oddelené zložky zmesi unášané mobilnou fázou vystupujú z kolóny a prechádzajú do detektora, ktorý ich na základe ich rozličných fyzikálnych vlastností identifikuje.
Chromatografická analýza prebehla na kolóne C18 s nepolárnym porvchom, najrýchlejšie ňou bude teda pretekať analyt rozpustený v polárnom rozpúšťadle. Zásobník mobilnej fázy bol v zložení: metanol a 0,1% H3PO4
|