<

Zaujíma vás, aké množstvo kofeínu sa nachádza vo vašej šálke kávy?

Hlavná
Káva
Extrakcia
Chromatografia
Spektrofotometria
Sublimácia

Pre analýzu bolo použitých 5 vzoriek káv: 3 zrnkové, 2 instanté (jedna z toho káva dekofeinizová) Všetky druhy káv boli spracované rovnakým spôsobom. Navážené množstvo bolo varené v destilovanej vode. Po uplynutí času 10 min. bol roztok neutralizovaný uhličitanom sodným (4g).
Po pridaní Na2CO3do instantných vzoriek káv, sme pozorovali náhlu reakciu, prejavujúcu sa vykypením roztokov. Museli sme teda analytické váženie a varenie v destilovanej vode zopakovať. Tento jav má za následok predpoklad, že instantné kávy sú kyslejšieho charakteru, ako tie zrnkové, nakoľko sa pri takých vzorkách uvedené reakcie nevyskytli.

Po príprave bola vychladnutá vzorka zbavená mechanických nečistôt a extrahovaná do chloroformu, v ktorom sa kofeín veľmi dobre rozpúšťa. Extrakcia chloroformom bola uskutočnená trikrát po 10 ml.


Hotový extrakt bol vysušený pomocou rotačnej vákuovej sušičky a analyticky zvážený.
Získané vzorky kofeínu boli ďalej použité v nasledujúcich analytických metódach... (pozri ďalej na mojej stránke :-) )