Vitamín K je rozpustný v tukoch a vstrebáva sa v čreve. Je to komplex 3 vitamínov a to K1, K2 a K3.
Tento komplex je kľúčový pre správne fungovanie pečene a je dôležitý aj pre dobrú zrážanlivosť krvi.
Vitamín K je taktiež prítomný pri metabolizovaní vápnika, a tak vplýva aj na kvalitu kostí a to najmä počas vývoja a rastu.
Má taktiež preventívne účinky proti vzniku rakoviny, kontroluje zlý cholesterol a má pozitívny účinok na srdcovocievny systém.
Deficit vitamínu K môže spôsobiť zlú zrážanlivosť krvi následne tvorenie modrín, problémy s pečeňou a hrubým črevom.
Najvýznamnejším rastlinným zdrojom vitamínu K je koreňová zelenina ako napríklad petržlen, mrkva, zeler. Potom sú to aj brokolica, karfiol a obilniny ako ovos, raž pšenica a sója. Medzi živočíšne zdroje patria hlavne vajcia a mäso.
Vzhľadom nato, že telo dokáže skladovať iba veľmi malé množstvo vitamínu K, je dôležité ho do tela pravidelne dopĺňať. Ak máte pestrý jedálniček a dobrú životosprávu nedostatok vitamínu K u vás pravdepodobne nenastane. Ak máte však nedostatok tohto vitamínu potvrdený, môže sa jednať o poruchu orgánov, ktoré v sebe tento vitamín skladuju. Napríklad porucha fukncie pečene, čriev alebo žlčníka.