Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a v súčasnosti je najviac skloňovaný jeho priaznivý vplyv na imunitu. Okrem toho však ovplyvňuje mnoho ďalších procesov v organizme. Prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu a k normálnej hladine vápnika v krvi. Je potrebný pre udržanie zdravých kostí a zubov a fungovanie svalov. Má dôležitú úlohu v procese delenia buniek.
Vitamín D sa vo výživových doplnkoch nachádza ako cholekaciferol (vitamín D3), a to buď samostatne alebo spolu s inými zložkami, vitamínmi, minerálmi.Gro vitamínu D sa tvorí v pokožke vplyvom slnečného žiarenia, čo je však v našom podnebnom pásme dostačujúce iba v letnom období. Najmä v jesennom a zimnom období je preto dôležité ho dopĺňať vo forme výživových doplnkov. Oveľa menšiu časť vitamínu D získavame z potravy – zdrojom sú najmä tučné ryby (losos, makrely, sardinky, tuniak, treščia pečeň) a celkovo vysokotučná strava (mlieko, syry, vaječný žĺtok, mäso).
Nedostatok vitamínu D sa spája nielen s chorobami pohybového aparátu,
ale aj problémami so zubami, častými infekčnými ochoreniami, a s mnohými tzv. civilizačnými ochoreniami (srdcovo-cievne, cukrovka, depresie, obezita,...).