Vitamín E sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív, preto sa pridáva do kozmetických prípravkov.
Najľahšie využiteľnou formou vitamínu E je zlúčenina alfa-tokoferol, ktorý sa využíva i vo výživových doplnkoch.Medzi hlavné zdroje v potrave patria rastlinné oleje, listová zelenina, orechy alebo je možné ho prijímať vo forme lieku či výživového doplnku.
Nedostatok vitamínu E je u dospelých ľudí skôr vzácnosťou a väčšinou sa za ním skrýva genetická príčina. Keďže sa vstrebáva v tenkom čreve, nedostatkom môžu trpieť celiatici s poškodenou sliznicou tenkého čreva, alebo pacienti so zápalmi čreva. Môže sa však objaviť u novorodencov a u ľudí, ktorí majú v strave nízky obsah tukov.