Káva

Ristretto

Čo je to ristretto?

ris

Ristretto je nápoj, ktorý je pripravovaný s espressa. Chuťovo je najvýraznejší, ale obsahuje menej kofeínu. Ak si teda objednáte ristretto dostanete nápoj o objeme 20 mililitrov v malej porcelánovej šálke z okrúhlym dnom.

Keď si niekto povie, čo záleží na šálke, opak je pravdou. Ak šálku pred prípravou predhrejeme, chuť nápoja sa zmení. Naozaj je veľký rozdiel medzi predhriatou a nepredhriatou šálkou. Porcelánové šálky s okrúhlym dnom sa používajú najmä preto, že udržujú teplotu a arómu. Konzistencia tohto nápoja je taká hustá, že po jeho vypití má človek pocit kávového cukríku na jazyku.

Príprava

Základným princípom pri príprave Ristretta je vychádzať z rovnakého množstva čerstvo pomletej kávy ako pri príprave Espressa, teda spravidla zo 7-8 g, množstvo ale môže byť aj väčšie

Najjednoduchší spôsob je zastaviť extrakciu kávy o niečo skôr. Keďže štandardné espresso sa pripravuje asi 25 sekúnd, na ristretto potom stačí zhruba 18. Druhým, trochu náročnejším spôsobom, ako pripraviť kvalitné ristretto, je zvoliť jemnejšie mletie. Takáto príprava je samozrejme pracnejšia a barista musí byť skúsený, aby kávu nespálil. Tretí a najčastejší spôsob prípravy ristretta spočíva v silnejšom utlačení kávy v páke takzvaným tamperom.

Výsledok

20 ml intenzívnej kávy s jemnou orieškovohnedou krémou, ktorá vám bude na jazyku chutiť ako rozpustený kávový cukrík.

Odkazy

Hlavná ulica č.123,
960 01 Zvolen;
tel. +421 999 123 456;
web: IT Pizza
Objednávky posielajte na e-mail: Pizzeria.