Káva

Espresso

Ako pripraviť dobré espresso?

Espresso je kávový nápoj extrahovaný pod tlakom 9 barov v objeme asi 25-30 ml, pričom samotná extrakcia trvá približne 25 sekúnd. Každé slovo tejto jednoduchej definície má svoj význam a žiaden zo spomenutých údajov nesmieme opomenúť, ak chceme aby naše espresso chutilo ako od skutočného majstra baristu. Znie to jednoducho, však? Pravda je však taká, že pripraviť skutočne dobré espresso je vec omnoho ťažšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Je to najmä preto, že okrem parametrov uvedených v poučke vplýva na chuť kávy ešte mnoho iných faktorov, ktorých súhra a harmónia robí každé espresso jedinečným

Faktory

Pod talianskym espressom rozumieme:

Káva je v šálke charakteristická jemnou, no konzistentnou krémou s textúrou orieškovej farby. Kréma pri okrajoch prechádza do mierne tmavšej farby. Aróma je intenzívna a bohatá s tónmi kvetov, ovocia, čokolády alebo čerstvo upečeného chleba. Chuť je zamatová, pevná a "zaguľatená“, to znamená, že acidita a horkosť má byť vyvážená a ani jedna nesmie výraznejšie prevyšovať druhú. Trpkosť, alebo zvieravosť nesmie byť prítomná a chuť kávy má zostať na jazyku aj dlho po jej prehltnutí.

Odkazy

Hlavná ulica č.123,
960 01 Zvolen;
tel. +421 999 123 456;
web: IT Pizza
Objednávky posielajte na e-mail: Pizzeria.