V našom veku je vyvážená strava veľmi dôležitá. Potrebný je dostatok:
- Základom každodennej stravy sú výrobky z obilnín. Vyberajte si predovšetkým tie, ktoré majú nízky glykemický index, teda tmavý chlieb a pečivo a cestoviny. Obmedzte biele pečivo, sladké pečivo, sušienky a čokolády.
- Ku každému dennému jedlu zjedzte porciu zeleniny alebo ovocia. Je zdrojom vitamínov a minerálov pre dobré zdravie a prevenciu chorôb.
- Každý deň zjedzte aspoň jeden mliečny výrobok. Vyberajte si s nižším obsahom tuku, preferujte tie, ktoré obsahujú probiotické kultúry.
- Konzumujte pravidelne ryby, biele chudé mäso, s mierou aj červené mäso. Obmedzte príjem párkov, salámy a tučných udenín.
- Jedzte zdravé tuky. Tuky obsiahnuté v rybách alebo vo vajciach sú pre náš organizmus v zdravej miere prospešné. Tiež rastlinné oleje ako súčasť zeleninových šalátov pomáhajú v organizme k lepšiemu vstrebávaniu vitamínov. Vyhýbajte sa tukom v sladkých pečivách, sladkostiach, vyprážaných jedlách a tiež aj čiastočne stuženým tukom.
- Dbajte na dostatočný príjem tekutín, 2l čistej vody denne by malo byť pre vás samozrejmosťou. Avšak vyhýbajte sa sladeným nápojom, ktoré vám okrem zbytočného cukru zvýšia smäd