Je to je grafické vyjadrenie závislosti zložiek potravy podľa ich obsahu živín a množstva, v akom by sa mali tieto potraviny konzumovať.
Energeticky najbohatšie potraviny sú na jej vrchole, pričom základňa vrcholu je najmenšia, čo vyjadruje, že tieto potraviny by sa mali konzumovať v čo najmenšom množstve, v päte pyramídy sú energeticky chudobné potraviny, základňa pyramídy je najširšia - týchto potravín by sa malo konzumovať najviac.
- Prízemie pyramídy- Najväčšie zastúpenie pri konzumácii by mali mať obilniny - napr. obilniny, pekárenské výrobky celozrnné, nelúpaná hnedá ryža, zemiaky v šupke a pod. Odporúčaná denná dávka je 6 - 11 porcií, pričom jedna porcia reprezentuje 30 gramov.
- Prvé poschodie - Prvé poschodie reprezentuje ovocie a zelenina, zelenina väčším dielom ako ovocie kvôli vyššiemu obsahu vlákniny a menšiemu obsahu cukru. Odporúčaná denná dávka zeleniny je 3 až 5 porcií, ovocia 2 – 4 porcie.
- Druhé poschodie- Sem patria potraviny bohaté na bielkoviny (proteíny), ktoré sú dôležité pre stavbu buniek.
- Mlieko a mliečne výrobky – mlieko, tvrdé syry, tvaroh, nízkotučné výrobky s odporúčanou dennou dávkou 3 - 4 porcie.
- Hydina, ryby, vajcia a strukoviny s odporúčanou dennou dávkou 1 – 2 porcie. Patria sem nemastné ryby, hydina, hovädzie mäso a chudé bravčové mäso.
- Tretie poschodie- Najvyššie poschodie tvoria vysoko energetické potraviny a potraviny nejakým spôsobom narušujúce správny metabolizmus. Cukor, sladkostí, produkty z bielej múky, alkohol, údeniny, červené mäso. Odporúčaná dávka je jeden až dvakrát za mesiac.