Vietnamské jedlá

Pho

Pho je vietnamské jedlo z vývaru, ryžových rezancov a mäsa. Základom polievky je vývar nuoc pho z kostí a vybraných druhov korenín, ktoré dodávajú potrebnú chuť a vôňu. Pho sa podáva vo veľkej mise, množstvo aj typ rezancov sa líši v jednotlivých receptoch, vývar býva veľmi horúci. Pri konzumácii sa do pho pridávajú ďalšie koreniny, čerstvé bylinky a zelenina podľa chuti.

Hanojský resp. severský štýl má striktnú receptúru pre vývar, podáva sa viac rezancov a menej biliniek. Saigonská alebo južná pho je pestrejšia vďaka množstvom biliniek a zeleniny. Pho sa jedáva paličkami a lyžicou.

Na Slovensko priniesli pho Vietnamci, ktorí cestovali už do bývalého Česko-Slovenska za prácou a štúdiom. Po páde komunizmu, niektorí Vietnamci zostali a začali podnikať, gastronómia je jedna z ich úspešných oblastí.

Nutričné hodnoty 1 porcia
Kalórie 600
Tuky 15g 5,56%
Bielkoviny 75g 27,78%
Sacharidy 168g 62,22%
Vláknina 12g 4,44%

Zdroje: https://www.foodland.sk/vietnamska-kuchyna/vietnamska-kuchyna/ https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1nh_x%C3%A8o https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A8
https://www.kaloricketabulky.sk