Pho je vietnamské jedlo z vývaru, ryžových rezancov a mäsa. Základom polievky je vývar nuoc pho z kostí a vybraných druhov korenín, ktoré dodávajú potrebnú chuť a vôňu. Pho sa podáva vo veľkej mise, množstvo aj typ rezancov sa líši v jednotlivých receptoch, vývar býva veľmi horúci. Pri konzumácii sa do pho pridávajú ďalšie koreniny, čerstvé bylinky a zelenina podľa chuti.
Hanojský resp. severský štýl má striktnú receptúru pre vývar, podáva sa viac rezancov a menej biliniek. Saigonská alebo južná pho je pestrejšia vďaka množstvom biliniek a zeleniny. Pho sa jedáva paličkami a lyžicou.
Na Slovensko priniesli pho Vietnamci, ktorí cestovali už do bývalého Česko-Slovenska za prácou a štúdiom. Po páde komunizmu, niektorí Vietnamci zostali a začali podnikať, gastronómia je jedna z ich úspešných oblastí.
Kalórie | 600 | |
Tuky | 15g | 5,56% |
Bielkoviny | 75g | 27,78% |
Sacharidy | 168g | 62,22% |
Vláknina | 12g | 4,44% |