Batatové hranolky
Porcie:4
Kcal/porciu:294
Budeme potrebovať:
- 1 ČL rozmarínu
- 1/2 ČL soli
- 1 kg sladkých zemiakov
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL mletej červenej papriky
- 1-2 PL kukuričného škrobu
- 1/2 ČL cesnakového korenia
Postup
- Sladké zemiaky očistíme a nakrájame ich na približne rovnaké, tenšie hranolčeky.
- Hranolky premiestnime do veľkej misy so studenou vodou a necháme ich namočené po dobu 30 minút, prípadne aj na noc.
- Následne hranolky scedíme a poriadne ich osušíme pomocou utierky. Premiestnime ich do suchej misky,
kde ich zmiešame s olivovým olejom.
- V druhej, menšej miske si spolu rozmiešame kukuričný škrob a koreniny.
- Zemiaky rovnomerne obalíme pripravenou zmesou korenín a škrobu.
- Hranolky následne poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.
- Pečieme 20 minút pri 220 stupňoch.
- Následne hranolky vyberieme, otočíme ich na druhú stranu a pečieme ďalších 10 minút do chrumkava.
Po dopečení ich osolíme a necháme ešte 5 minút odležať na plechu - budú tak ešte chrumkavejšie. Najlepšie chutia čerstvo upečené.
Cícerový guľáš
Porcie:4
Budeme potrebovať:
- 3PL olej
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnak
- 2ks mkrva
- 6ks menšie zemiaky
- 10ks šampiňóny
- 1ks červená paprika
- 1 konzerva lúpané paradajky
- 1 konzerva cícer
- podľa chuti soľ, korenie, mletá paprika, majorán, rasca
Postup
- Vo väčšom hrnci speníme cibuľku na rozpálenom oleji.
- Keď cibuľka zmäkne pridáme nadrobno nasekaný cesnak. Spolu s cibuľkou restujeme asi minútku.
- Pridáme pokrájanú mrkvu a jemne posolíme, aby zelenina pustila trochu šťavy a zmäkla.
- Potom do hrnca nasypeme na kocky pokrájané zemiaky a po minútke pridáme aj plátky šampiňónov.
- Nasleduje paprika a hneď za ňou všetky koreniny: mletá červená paprika, mletá rasca, mleté čierne korenie.
- Pridáme konzervované suroviny: paradajky a cícer a všetko zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou.
- Všetko spolu podusíme na miernom ohni zhruba 30 minút a nakoniec ešte dochutíme soľou a majoránom.
- Podávame s chlebíkom ako klasický guláš.