Fazuľa, šošovica, hrach, cícer, quinoa, klíčky...
Najlepšie celozrnné. ovsenné vločky (nedochucované), celozrnný chlieb, ako napríklad ražný. B12kou obohatené cereálie, celozrnné cestoviny, celozrnná ryža
Kešu, mandle, vlasšké, lieskové, pistácie ale aj rôzne semiačka ako napríklad chia, ľanové, slnečničové, sézamové,
To asi nie je potrebné ani spomínať, akýkoľvek druh zeleniny a ovocia, hlavne nech sú čo najmenej chemicky upravované. Čo sa týka zeleniny, nevadí aj keď bude mrazená, všetky potrebné látky v nej ostali aj pri nízkej teplote.
Momentálne sa dajú kúpiť mlieka od výmyslu sveta: sójové, mandľové, ovsené, kokosové, čokoládovo-sojové, mandľovo-kokosové, vanilkové, ryžové, cícerové....
Nie sú nevyhnutné, ale je to príjemné obohatenie stravy. Sú dostupné už aj vegánske paštéty, salámy, párky, vegánske nugetky, sójové syry, jogurty...
Nevadí keď občas zídeš z chodníčka a dáš si vajíčko, alebo zješ pizzu so syrom. Každý si nájde svoj spôsob, niekto prestane jesť živočíšne produkty kompletne, iný ich obmedzí ako len vie. Dôležité nie je byť 100% perfektným, ale znížiť spotrebu a takto aj počet zvierat, ktoré trpia.
Rastlinnej alebo teda vegánskej strave sa čím ďalej tým viac venujú aj odborné štúdie. S nárastom obezity, srdcovo-cievnych chorôb či rakoviny sa vedci zaujímajú viac o ich pôvod a ako sa týmto chorobám vyhnúť. Stále sa vynára na povrch viac a viac štúdií, ktoré dokazujú, že vegánstvo a jedenie vyváženej rastlinnej stravy má priaznivé účinky pre ľudské telo. Tu je pár overených zdrojov: