Vegánstvo

Základom je vyvážená vegánska strava.

Strukoviny

Strukoviny

Fazuľa, šošovica, hrach, cícer, quinoa, klíčky...

Obilniny

Obilniny

Najlepšie celozrnné. ovsenné vločky (nedochucované), celozrnný chlieb, ako napríklad ražný. B12kou obohatené cereálie, celozrnné cestoviny, celozrnná ryža

Orechy

Orechy

Kešu, mandle, vlasšké, lieskové, pistácie ale aj rôzne semiačka ako napríklad chia, ľanové, slnečničové, sézamové,

Zelenina a ovocie

To asi nie je potrebné ani spomínať, akýkoľvek druh zeleniny a ovocia, hlavne nech sú čo najmenej chemicky upravované. Čo sa týka zeleniny, nevadí aj keď bude mrazená, všetky potrebné látky v nej ostali aj pri nízkej teplote.

Rastlinné mlieka

Mlieko

Momentálne sa dajú kúpiť mlieka od výmyslu sveta: sójové, mandľové, ovsené, kokosové, čokoládovo-sojové, mandľovo-kokosové, vanilkové, ryžové, cícerové....

Náhrady mäsa a syru

Nie sú nevyhnutné, ale je to príjemné obohatenie stravy. Sú dostupné už aj vegánske paštéty, salámy, párky, vegánske nugetky, sójové syry, jogurty...

Nevadí keď občas zídeš z chodníčka a dáš si vajíčko, alebo zješ pizzu so syrom. Každý si nájde svoj spôsob, niekto prestane jesť živočíšne produkty kompletne, iný ich obmedzí ako len vie. Dôležité nie je byť 100% perfektným, ale znížiť spotrebu a takto aj počet zvierat, ktoré trpia.

Rastlinnej alebo teda vegánskej strave sa čím ďalej tým viac venujú aj odborné štúdie. S nárastom obezity, srdcovo-cievnych chorôb či rakoviny sa vedci zaujímajú viac o ich pôvod a ako sa týmto chorobám vyhnúť. Stále sa vynára na povrch viac a viac štúdií, ktoré dokazujú, že vegánstvo a jedenie vyváženej rastlinnej stravy má priaznivé účinky pre ľudské telo. Tu je pár overených zdrojov:

Odkazy

Spoločne za zdravím.
V prípade otázok, píšte: Janka Fafuliaková.