Rastlinná strava nám ponúka celú škálu živín a vitamínov, ktoré naše telo potrebuje
a to ešte aj bez nepotrebných a škodlivých látok, ktoré nachádzame v živočíšnej strave.
Až na vitamín B12, ktorý sa musí dopĺňať umelo, to neznamená, že pri jedení mäsa ho dostávame v prirodzenej forme.
Napríklad hovädziemu dobytku sa podáva B12 umelo do stravy a vďaka tom sa dostane až ku konzumentovi mäsa, no
tiež len v umelej forme.
Takže vegáni si ho nahrádzajú priamo tabletami, alebo rastlinným mliekom s pridanou
hodnoutou tohto vitamínu.
Možno dávni ľudia, milióny rokov dozadu museli byť všežravci, aby prežili v drsných podmienkach. Máme technológie a spôsoby ako si vypestovať dostatok rastlinnej stravy pre celý svet, tak prečo sa držať pradávnych návykov, ak nemusíme? Kvôli našim zvykom? Chutiam? Tradíciám? Málokto by svoju potravu dnes chodil loviť do lesa, málokto by chcel zabíjať vlastné teľa či sliepku. Nie je to v nás, sme mierumilovný a empatický tvor. Robí to za nás priemysel, ktorý funguje aj vďaka mylnej mienke, že musíme jesť mäso.Naša fyziológia tiež nepoukazuje na žiadne silné črty mäsožravcov (krátky tráviaci trakt, silné žalúdočné kyseliny, ostré zuby na trhanie, nie drvenie potravy)
Mliečny priemysel je pre kravy ešte horším utrpením, ako mäsový. Sú kŕmené hormónmi, na zvýšenie produkcie mlieka, čo spôsobuje obrovské vemeno, zápaly a choroby. Aby krava produkovala mlieko, musí mať teľa – takže ju násilne oplodňujú, a po pôrode jej teľa zoberú niekedy aj do 24 hodín od pôrodu. A okrem toho, človek je jediný tvor, ktorý pije mlieko aj po čase dojčenia a navyše je to mlieko od iného tvora. Naše telo potrebuje len materinské mlieko a len v období dojčenia. Drvivá väčšina vajec je takisto výsledkom zotročenia sliepok, ktoré žijú v miniatúrnych klietkach, nikdy v živote nevyjdú na denné svetlo, žijú vo vlastných výkaloch
Tento argument podstúpil detailné prešetrenie a testovanie a bol vyvrátený. Čiže náš mozog rástol, lebo sme našli spôsob, ako presmerovať energiu potrebnú na pohyb a manuálnu prácu, do rozmýšľania.
Keď prestaneme jesť zvieratá, prestaneme ich aj systematicky množiť. Takže ich už nebudú miliardy, ako to je dnes, ktoré umelo “vytvoríme” a potom zabijeme. Celý svet neprejde na vegánstvo zo dňa na deň. Je to jednoduchá krivka ponuky a dopytu. Ak klesá dopyt (ľudia, ktorí jedia mäso), tak klesne aj ponuka (veľkochovy, množstvo zvierat potrebných na zabitie). Postupne s poklesom ponuky mäsa, stúpne dopyt po rastlinách a pracovníci sa automaticky presunú do nových pozícií.
Rozdiel je v tom, že živočíchy majú cítiť a uvedomovať si bolesť, v schopnosti báť sa, v schopnosti vnímať. Rastliny o sebe neuvažujú ako o individuu, ktoré si chce zachovať život a nechce cítiť bolesť.