Zdravé recepty
Thajské červené kari s tofu a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 1 PL červenej kari pasty
- 400 ml kokosového mlieka
- 250 g tofu (najlepšie pevné)
- 1 červená paprika, 1 cuketa, mrkva
- 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, čerstvý zázvor
- 1 PL rybej omáčky (voliteľne), 1 ČL limetkovej šťavy
- čerstvý koriander, sezam
- jazmínová alebo basmati ryža
Postup:
- Tofu nakrájajte na kocky, opečte dozlatista a odložte bokom.
- Na panvici na oleji opečte cibuľu, cesnak, zázvor, pridajte kari pastu a chvíľu restujte, kým sa rozvoňajú.
- Prilejte kokosové mlieko, premiešajte, nechajte prevrieť.
- Pridajte zeleninu nakrájanú na pásiky, varte 7–10 minút do zmäknutia.
- Vráťte tofu do panvice, pridajte limetkovú šťavu, dochuťte rybou omáčkou a ešte chvíľu povarte.
- Podávajte s ryžou a posypané koriandrom a sezamom.
Zaujímavosti
- Tofu bolo prvým rastlinným jedlom, ktoré astronauti jedli vo vesmíre. Dostal ho tam japonský astronaut Koichi Wakata, ktorý si ho vzal so sebou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).
- Kokosové mlieko bolo počas druhej svetovej vojny v núdzi použité ako náhrada krvnej plazmy pri transfúziách.
Dukelských Hrdinov 603/46
960 01 Zvolen;
tel. +421 918 055 243;
Otázky posielajte na: E-mail