Jačmeň

Spracovanie a testy kvality

Spôsoby spracovania jačmennej trávy sú v zásade tri. Ako prvé sa listy opláchnu, čo najrýchlejšie vysušia, a potom sa táto suchá krehká surovina jemne nadrví. Z toho vznikne prášok obsahujúci aj vlákninu.Druhým spôsobom je zmrazenie. Pozberaná a umytá tráva sa zmrazí a spotrebiteľ si produkt upraví vlastným spôsobom. Výrobne najnáročnejší je, keď sa tráva pozbiera, umyje a vylisuje. Vylisovaná šťava sa v špeciálnych zariadeniach pri nízkych teplotách do 31 °C rýchlo vysuší. Tým vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášok na prípravu šťavy. Účinné zložky sú zachované. Prášok je sám o sebe svetlo zelený, ale po rozpustení vo vode získa sýto zelenú farbu.

semeno.jpg, 38kB
Gymnázium Ľ.Štúra Zvolen Veronika Jasová Moja škola Projekty