Jačmeň |
Spracovanie a testy kvality
Spôsoby spracovania jačmennej trávy sú v zásade tri. Ako prvé sa listy opláchnu,
čo najrýchlejšie vysušia, a potom sa táto suchá krehká surovina jemne nadrví.
Z toho vznikne prášok obsahujúci aj vlákninu.Druhým spôsobom je zmrazenie.
Pozberaná a umytá tráva sa zmrazí a spotrebiteľ si produkt upraví vlastným spôsobom.
Výrobne najnáročnejší je, keď sa tráva pozbiera, umyje a vylisuje.
Vylisovaná šťava sa v špeciálnych zariadeniach pri nízkych teplotách do 31 °C rýchlo vysuší.
Tým vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášok na prípravu šťavy. Účinné zložky sú zachované.
Prášok je sám o sebe svetlo zelený, ale po rozpustení vo vode získa sýto zelenú farbu.
|
Gymnázium Ľ.Štúra Zvolen Veronika Jasová Moja škola Projekty |