Pečieme s láskou

Bábovka

babovka

Ingredience

Surovina Zaškrtnúť
5 ks vajcia
250 g polohrubá múka
150 g kryštálový cukor
1 ks vanilkový cukor
1 dcl mlieko
1 dcl olej
1 kus kypriaci prášok
1 ks vanilkový cukor
2 lyžice kakaa
citrónová kôra

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej nadýchanej peny (šľaháme okolo 10 minút). Do peny primiešame olej a mlieko.
  2. Do tekutého základu preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a soľou. Vymiešame cesto, z ktoré odoberieme približne tretinu polovicu, do ktorej zamiešame preosiate kakao. Do zvyšného cesta zase primiešame nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Citrónové cesto navrstvíme do bábovkovej formy, ktorú sme vymastili trochou masla a vysypali múkou a naň potom dáme kakaové cesto. Rúčkou varešky ponorenej do polovice výšky ciest prejdeme po celom obvode formy, aby sa cestá pekne prepojili.
  4. Bábovku pečieme pri teplote 180ºC zhruba hodinu. Necháme ju desať minút vychladnúť vo forme a následne ju opatrne vyklopíme. Vrch môžeme pocukrovať práškovým cukrom.
  5. Pečte přibližně 45 minut, dokud není bábovka hotová.