Riboflavin.png, 4,1kB
_________
VITAMÍNY
a všetko čo o nich potrebujete vedieť...

Vitamín C

- kyselina L-askorbová -

vitamín C.jpg, 254kB
kyselina l-askorbová.png, 20kB

chr.png, 29kB
Kyselina L-askorbová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivá na teplo a na oxidáciu. Jej sumárny vzorec je C6H8O6. Kyselina L-askorbová je jedným z izomérov kyseliny askorbovej. Jej hlavným zdrojom sú čerešne, ríbezľa čierna, šípky, kivi, brokolica, ríbezľa červená, papája melónová, citrusy, jahody, karfiol, paprika, kel, kapusta. Ďalšími zdrojmi sú špenát, zemiaky, paradajky, brusnice.

chr.png, 29kB
Kyselina L-askorbová je potrebná na reguláciu metabolizmu aminokyselín, udržiavanie pevnosti cievnych stien (najmä kapilár) a tkanivové dýchanie. Podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek a podporuje rast. Vďaka svojej schopnosti odstraňovať voľné radikály sa označuje aj ako antioxidant. Zvýšené dávky vitamínu C by mali užívať predčasne narodení novorodenci, tehotné a dojčiace ženy, osoby pracujúce v infekčnom alebo stresovom prostredí. Fajčiarom sa odporúča dvojnásobná odporučená denná dávka.

chr.png, 29kB
Mierna hypovitaminóza sa prejavuje spomaleným rastom, kazením zubov, narušením stavby kostí, deformitami kĺbov, nedostatočnou odolnosťou proti infekciám, únavou, žalúdočnými problémami, lámavými kapilárami a zníženou tvorbou mlieka. Extrémna hypovitaminóza spôsobuje chorobu skorbut, ktorá sa prejavuje anémiou, krvácavosťou, opuchom kĺbov a ďasien, stratou zubov, krehkosťou kostí, sterilitou, častými infekciami, atrofiou svalov a žalúdočnými vredmi.

Denná odporúčaná dávka: 75 mg