_________
VITAMÍNY
a všetko čo o nich potrebujete vedieť...
Vitamín C
- kyselina L-askorbová -
Kyselina L-askorbová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivá na teplo a na oxidáciu.
Jej sumárny vzorec je C6H8O6. Kyselina L-askorbová je jedným z izomérov kyseliny askorbovej. Jej hlavným zdrojom
sú čerešne, ríbezľa čierna, šípky, kivi, brokolica, ríbezľa červená, papája melónová, citrusy, jahody, karfiol, paprika,
kel, kapusta. Ďalšími zdrojmi sú špenát, zemiaky, paradajky, brusnice.
Kyselina L-askorbová je potrebná na reguláciu metabolizmu aminokyselín, udržiavanie pevnosti cievnych stien (najmä kapilár) a
tkanivové dýchanie. Podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek a
podporuje rast. Vďaka svojej schopnosti odstraňovať voľné radikály sa označuje aj ako antioxidant.
Zvýšené dávky vitamínu C by mali užívať predčasne narodení novorodenci,
tehotné a dojčiace ženy, osoby pracujúce v infekčnom alebo stresovom prostredí. Fajčiarom sa odporúča dvojnásobná odporučená denná dávka.
Mierna hypovitaminóza sa prejavuje spomaleným rastom, kazením zubov, narušením stavby kostí, deformitami kĺbov, nedostatočnou
odolnosťou proti infekciám, únavou, žalúdočnými problémami, lámavými kapilárami a zníženou tvorbou mlieka. Extrémna hypovitaminóza
spôsobuje chorobu skorbut, ktorá sa prejavuje anémiou, krvácavosťou, opuchom kĺbov a ďasien, stratou zubov, krehkosťou kostí,
sterilitou, častými infekciami, atrofiou svalov a žalúdočnými vredmi.