Recepty, koláče, dobroty

Niečo o mne Raňajky Polievky Bezmäsité jedlá Koláče

Koláče

ŠKORICOVO-JABLKOVÉ PALEO MUFFINY

Potrebujeme:

  • 2 a 1/2 šálky nakrájaných jablk na malé kocky
  • 2 a 1/2 šálky mandlovej múky
  • 2 PL kokosovej múky
  • 4 vajcia
  • 4 PL kokosového oleja
  • 1/2 CL jedlej sódy
  • 2 PL škorice
  • 1/4 šálky medu
  • 1/2 šálky jablkového pyré
  • Kokosové chipsy na posypanie
  • štipka soli
  • Postup:

    Jednoduchý. V jednej miske som si zmiešala mandlovú múku, kokosovú múku, škoricu, jedlú sódu a sol. V dalšej miske som si zmiešala vajcia, rozpustený kokosový olej, med a jablkové pyré. Do mokrej zmesi som vysypala suchú a dobre premiešala. Nakoniec som lahko vmiešala kúsky jablk. Muffiny je dobre piect v papierových košíkoch. Vrch som posypala kokosovými chipsami a piekla v rozohriatej rúre na 200 stupnov cca 30 minút. Dobrú chut.

    Rebarborový koláč

    Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubá múka
  • 1/2 hrnčekov olej
  • 2 ks vajce
  • 1 hrnček kryštálový cukor
  • 1 ČL štipku jedlej sódy
  • 1/2 balíčkov kypriaci prášok
  • podľa chuti rebarboru alebo aj iné ovocie
  • maslo
  • cukor
  • múka polohrubá
  • Postup:

    Do misky pridáme cukor, celé vajíčka a šľaháme. Postupne pridávame olej, neskôr múku spolu s práškom do pečiva a sódou. Dobre vyšľaháme a nalejeme na vymastený plech. Na cesto pokrájame rebarboru (na mesiačiky) a z cukru, masla a polohrubej múky spravíme mrveničku. Podľa chuti môžeme pridať aj škoricu či vanilkový cukor ;)

    RAW OREO COOKIES

    Potrebujeme:

    Cesto

  • 1 šálka mandlí bez šupky
  • 1/4 ľanových semienok
  • šálka ovsených vločiek
  • šálka datlí - najlepšie namočených cez noc vo vode, ale stačí ich namočiť tak na 30 minút
  • šálky práškového kakaa
  • 2 – 3 PL medu/javorového sirupu
  • 1/4 ČL soli
  • Plnka:

  • 230 g sušeného strúhaného kokosu
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 CL vanilkového extraktu
  • 1 – 2 PL medu
  • štipka soli
  • Postup:

    Prvé 4 suroviny som pridala do kuchynského robota a mixovala do hladka. Potom som pridala kakao so solou a znova mixovala, dokial mi nevznikla masa v tvare gule (mixovala som cca 5 – 10 minút). Cesto som odložila nachvílu do chladnicky a vrhla som sa na plnku. Všetky suroviny na plnku som pridala do kuchynského robota a mixovala dokial mi nevzniklo kokosové maslo (bude to trvat trošku dlhšie, u mna to trvalo približne 10 – 13 minút stáleho mixovania, obcas som stopla mixovanie a premiešala lyžicou, bude sa to lepit po okrajoch). Ked bola plnka hotová, cesto som vybrala z chladnicky, vystrihla si 2 ks papiera na pecenie, medzi ne vložila ˝ cesta a vyvalkala cesto z ktorého som vykrajovala kolieska pomocou formicky a plnila plnkou. Nezjedené skladujeme v umelej nádobe v chladnicke max 2 týždne. Dobrú chut! :)

    Pripraviala Katarína Juhásová