Recepty, koláče, dobroty

Niečo o mne Raňajky Polievky Bezmäsité jedlá Koláče

Polievky

Bryndzová polievka

Potrebujeme:

  • bryndza 300g
  • prerastená slanina 100g
  • zemiaky 500g
  • cesnak 15g
  • červená mletá paprika 2 lyžičky
  • cibuľa 1ks
  • šľahačka 30% 1 hrnček
  • podmaslie alebo kyslá smotana 1 hrnčeka
  • rasca 1 lyžička
  • bobkový list 2ks
  • celé nové korenie 2ks
  • celé čierne korenie 5ks
  • soľ
  • korenie
  • chlieb 1 krajec
  • masť 2 lyžice
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • bravčová kosť
  • Postup:

    Orestujeme si cibuľu a cesnak na masti vytopenej zo slaniny, pridáme rascu, bobkový list, nové celé korenie, čierne celé korenie. Pridáme mletú červenú papriku, chvíľku opečieme, aby paprika nezhorkla a podlejeme vodou. Pridáme bravčovú kosť a uvaríme vývar cca. 1,5 hodiny (v tlakovom hrnci 30 minút) Očistené na kocky nakrájané zemiaky uvaríme vo vode do mäkka. Časť zemiakov rozšľaháme a časť si odložíme. Použijeme ich ako vložku do polievky. Vývar scedíme a zmiešame s rozšľahanými zemiakmi a pridáme bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Ochutíme soľou a korením. Solíme až nakoniec, lebo bryndza je veľmi slaná. Chvíľu povaríme a napokon zjemníme kyslou smotanou. Chlieb nakrájame na kocky a opečieme na masle.

    Pravá talianska paradajková polievka

    Potrebujeme:

  • asi 12-15 stredne velkých rajcín
  • 2 stredne velké cibule
  • hrst cerstvej bazalky
  • hrst cerstvého oregana
  • 1 bobkový list
  • asi 1 CL tymianu
  • 4 strúciky cesnaku
  • sol
  • korenie
  • hnedý cukor
  • olivový olej
  • štipka škorice pre chut (nemusí byt)
  • Postup:

    Na zaciatok som umyté paradajky ponorila do vriacej vody, po polminútke som ich zasa presunula do misky s ladom a studenou vodou. Šúpali sa tak ovela jednoduchšie. Ošúpané rajciny pokrájajte na štvrtinky. Na rozhorúcenom olivovom oleji spente cibulku, pridajte pretlacený cesnak a po chvíli aj paradajky. Miešajte, miešajte, miešajte, nech krásne pustia štavu. Hodte do hrnca bobkový list, posekané bylinky, tymian, cukor, sol, korenie. Varte asi pätnást minút. Až sa paradajky rozvaria a vznikne hustá kaša, odstavte, vyberte bobkový list, rozmixujte tycovým mixérom. Doplnte vodu, nechajte prejst varom, ochutnajte, dokorente a môžete íst na to :)

    Pripraviala Katarína Juhásová