BIELKOVINY

PREČO SÚ DÔLEŽITÉ?

Bielkoviny sú základné stavebné častice pre budovanie svalovej hmoty. Môžete trénovať akokoľvek, dávať telu dostatočný priestor pre regeneráciu, čerpať energiu z kvalitných sacharidových zdrojov, avšak ak nebude Váš jedálniček obsahovať dostatočné množstvo kvalitných bielkovín nemôže byť Vaša snaha nikdy zúročená. Pýtate sa prečo? Bez kvalitných bielkovín nemá telo z čoho novú svalovú hmotu stavať. Je to rovnaké, ako by ste chceli postaviť dom bez tehál, kedy tiež zrejme zostanete pri základoch.

Na každý kilogram telesnej hmotnosti je teda potrebné prijať aspoň 2 - 2,5 g bielkovín, čo musí viesť k tomu, že budete mať v jedálničku dostatok mäsa , vajcia, mliečne výrobky a ďalšie zdroje bohaté na bielkoviny. Na prvý pohľad je teda zrejmé, že mať dostatočný príjem kvalitných bielkovín z bežnej stravy nebude nič ľahké a v prípade, že to nezvládate, tak prichádzajú na rad proteínové suplementy, ktorými môžete jedálniček obohatit.

Z vyššie uvedeného teda jasne vyplýva, že kvalitný proteín je úplným základom a stane sa tak aj najdôležitejším a najpoužívanejším suplementom vo Vašom jedálničku, práve preto by ste mali byť pri jeho výbere naozaj obozretní, aby ste zvolili ten správny a pre Vás nejvhodnější.

Tím najlepším zdrojom pre doplnenie jedálnička o bielkoviny sú srvátkové proteíny, ktoré majú najvyššiu biologickú hodnotu, to poznáme, že jej obsah esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín je vyvážený z hľadiska fyziologických potrieb človeka. Čím vyššiu biologickú hodnotu proteín má, tým lepšie je jeho využitie v proteosyntéze. Srvátkové proteíny delíme do troch skupín - koncentráty, izoláty, hydrolyzáty.

Nemenej dôležité je sledovať tiež metódu spracovania, ktorou bol srvátkový proteín získaný, pretože tento faktor sa nám tiež premieta výrazne nielen do ceny, ale predovšetkým do kvality výsledného produktu a preto by sme mali voliť zásadne proteíny spracované metódou CFM (Cross Flow Microfiltration). Táto metóda dokáže najlepšie a najšetrnejšie oddeliť kvalitné srvátkové bielkoviny od ostatných nežiaducich látok (mliečny tuk, laktóza, denaturovaná bielkovina). Ide o čisto fyzikálny deliace metódu, pri ktorej nedochádza k chemickým zmenám srvátkovej bielkoviny. Keramické filtre skríženým tokom oddelia kvalitné srvátkovú bielkovinu od celého proteínu so zachovaním cenných primárnych proteínových komponentov: Beta - laktoglobulín, Sérum albumín, imunoglobulín, Glycomacropeptid, Lactoferin. Tento unikátny výrobný proces, je zárukou suroviny v najvyššej možnej čistote, vstrebateľnosti a nutričné ​​využiteľnosti.

SRVÁTKOVÝ KONCENTRÁT (WPC)

Prvým, povedzme základným typom je koncentrát, ktorý je označovaný ako WPC - Whey Protein Concentrate. Ide o najčastejšie používanú surovinu na výrobu proteínových suplementov a to hlavne preto, že sa jedná o lacnejšie surovinu pre výrobu. To však v žiadnom prípade neznevažuje ich kvalitu, pozitívny vplyv na regeneráciu, narásť sily i svalovej hmoty a ľahkú stráviteľnosť. Je to dané predovšetkým veľkosťou pórov membrán na filtroch, ktoré sú v prípade koncentrátu mierne väčšie a nezískavame preto zvyčajne proteín s vyššiou koncentráciou ako 80%, obsahuje tiež zvyšky tukov a laktózy. Nesie to však aj svoje nesporné výhody, pretože práve vďaka tomu obsahujú koncetrát väčšie množstvo vitamínov a minerálov.

Jedná sa o zlatú strednú cestu a najlepší kompromis medzi cenou a kvalitou. Užívatelia tiež veľmi ocenia univerzálnosť použitia koncentrátu, ktorý možno použiť ako po tréningu, tak tiež v prípade potreby na doplnenie živín počas dňa.

Najkvalitnějšie proteínové suplementy sú navyše obohatené o probiotiká a prebiotiká, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav užívateľa a pomáhajú k zlepšeniu imunity. A tiež komplex enzýmov (Amyláza, Proteázy, Laktáza, Lipáza, Celuláza), ktoré pomáhajú s trávením. Navyše Laktáza pomáha ľuďom s intoleranciou laktózy a jej rozložením na jednoduché cukry.

Preto sa aj koncentráty so zvyškovým obsahom laktózy stávajú relatívne bezpečnými a bezproblémovým doplnky pre jedincov s problematickejším trávením a znášaním laktózy.

SRVÁTKOVÉ IZOLÁTY (WPI)

O stupeň lepšími, alebo povedzme pokročilejšími sú srvátkové izoláty (WPI - Whey Protein Isolate), ktoré majú vyšší obsah bielkovín a to až okolo 90%. Izoláty obsahujú podstatne menej laktózy a tukov, čo je spôsobené menšími pórmi membrán na filtroch ako v prípade koncentrátu. Vedie to však tiež k tomu, že izoláty obsahujú menej vitamínov a minerálov ako koncentráty. Vďaka svojej čistote a vysokému podielu bielkovín je vhodné užívať izolát po tréningu, ale tiež predovšetkým v období diét a rysovacích tréningov, kedy je vhodné užívať ich vďaka veľmi nízkemu podielu sacharidov, tukov a dobrej stráviteľnosti aj počas dňa.

SYROVÁTKOVÝ HYDROLYZÁT

Najkvalitnejším a najpokročilejším zástupcom srvátkových proteínov je hydrolyzát, často označovaný ako HYDRO. Jedná sa o enzymatické naštiepeniu dlhého reťazca srvátkových proteínov a tie sú potom pre organizmus lepšie stráviteľné. Týmto procesom vzniká zmes poly, oligo-, tri a dipeptidov, teda väčších a menších reťazcov aminokyselín spoločne s malým podielom voľných aminokyselín. Enzymaticky naštiepená bielkovina vo forme peptidov prejde potom našim tráviacim traktom rýchlejšie, niektoré z nich navyše aj bez prítomnosti enzýmov. Jednoducho povedané toto enzymatické štiepenie pomáha telu preskočiť jeden krok a tým uľahčiť vstrebanie bielkovín a ich rýchlejšiemu transportu do krvi. Aj tu môžeme nájsť rozdiely a to predovšetkým v stupni hydrolýzy. Často sa stretneme s názormi, že čím vyšší stupeň hydrolýzy tým lepšie, pretože proteín sa tak stáva lepšie a rýchlejšie stráviteľným. Samozrejme toto tvrdenie nie je celkom pravdivé a najnovšie štúdie tvrdia opak. Záleží však aj na prístupe a informovanosti jedinca, kedy s vyšším stupňom hydrolýzy musia pre maximálnu vstrebateľnosť prispôsobiť dávkovanie proteínu tak, aby sa stal maximálne vstrebateľným a využiteľným. Miernu nevýhodou je fakt, že ak trvá hydrolýza dlho (vysoký stupeň hydrolýzy), dochádza k miernej denaturácii a zníženii podielu bioaktívnych frakcií, hydrolýzou dôjde k narušeniu pôvodnej štruktúry proteínu, čím sa ochudobňujeme o prirodzené anabolické pôsobenie produktu. Hydrolyzát je vhodný predovšetkým do redukčných diét, záverečných fáz prípravy a jeho užívanie obzvlášť po náročnom tréningu. Hydro dokáže po tréningu aj bez príjmu sacharidu zvýšiť produkciu inzulínu, navrátiť tak vypálený glykogén do svalov a naštartovať regeneračné procesy vedúce k rastu svalových buniek.

CENA

Staviame na dostupných cenách, ktoré si môžeme dovoliť aj preto, že neživým stovky zamestnancov a neženieme čo najväčší počet produktov v portfóliu. Nezaujíma nás kvantita, ale kvalita, a preto si vystačíme v menšom počte poctivých makačov, a držíme tak naše réžie na rozumnej úrovni.

KVALITA

Aj keď si zakladáme na dostupných cenách, nie sme najlacnejší. To je však logické, pretože skutočná kvalita jednoducho tiež niečo stojí. Používame len najkvalitnejšie suroviny, nejdeme v lacných zmäkčovadlách a prázdnych cukroch. Jednoducho, super suroviny v poctivom objeme.