Vo všeobecnosti
DM 1.typu
DM 2.typu
Liečba
Strava
Pracoviská a špecialisti
Food energy

Ľudia potrebujú energiu pre svoje telo aby mohli fungovať. Na tvorbu tejto energie používajú jedlo. Energiu si zabezpečujeme z troch základných živín. A to sú cukry, tuky a bielkoviny. Zdrojom cukrov je ovocie, múka, ryža,zelenina, ale aj jednoduché cukry ako je napríklad repný cukor - sacharóza, alebo mliečny cukor - laktóza. Aby sa zložené cukry, čiže polysacharidy premenli na energiu, najprv sa musia v tráviacom trakte rozložiť na malé čiastky. Jedna z nich je glukóza. Potom sa prenášajú krvnými cievami do buniek, kde sa vytvára energia. Glukóza je základný zdroj energie v ľudskom tele. Glukóza v krvi sa môže jednoducho merať z venóznej (žilovej) alebo kapilárnej krvi (napr. krv z prstov). Energia sa uchováva vo forme glykogénu v pečeni a vo svaloch ako ,,energetická rezerva" Glykogénovú rezervu telo využíva napríklad počas noci alebo po fyzickej námahe. Pečeň takisto môže tvoriť glukózu z ostatných zdrojov energie, z bielkovín a tuku.

Normálna hodnota cukru v krvi, čiže GLYKÉMIA je do 5,5 mmol/l a po jedle menej ako 7,8 mmol/l. Po jedle sa zložené cukry strávia a vstupujú do krvného obehu, ktorý ich roznáša do buniek. Inzulín pomáha svalom, pečeni a tukovému tkanivu vo využití cukru z krvi.

INZULÍN

Pankreas

Inzulín je hormón vylučovaný podžalúdkovou žľazou (pankreasom) zložený z aminokyselín. Prvoradou úlohou inzulínu je regulovať hladinu cukru v krvi, teda pôsobí na prenikanie glukózy do buniek. Zvyšuje využitie glukózy v tkanivách a ukladanie glykogénu v pečeni a vo svaloch. Patrí medzi anabolické hormóny, teda podieľa sa na tvorbe svalových buniek. Po jedle, keď je v tele dostatok glukózy, inzulín sa začne vyplavovať a „otvára“ glukóze vchod do bunky. Pri zníženej tvorbe inzulínu vzniká ochorenie diabetes mellitus (cukrovka) , v krvi sa hromadí glukóza vzniká hyperglykémia. Pri zvýšenej tvorbe inzulínu je málo glukózy v krvi a vzniká hypoglykémia. Spoločne s glukagónom tvoria protiklady ľudského metabolizmu, a keď nie sú v rovnováhe, nastáva problém. Podieľajú sa ruka v ruke na mnohých funkciách organizmu.

A ako sa navzájom dopĺňajú?

Inzulín znižuje zvýšený krvný cukor – glukagón zvyšuje jeho nízku hladinu,
Inzulín podporuje využitie glukózy ako zdroja energie – glukagón podporuje využitie tuku ako zdroja energie,
Inzulín premieňa glukózu a bielkoviny na tuk – glukagón premieňa tuk a bielkoviny na glukózu.
Inzulín odstraňuje tuk z krvi a transportuje ho do tukových buniek –glukagón uvoľňuje tuk z tukových buniek do krvi, aby ho tkanivá využili ako zdroj energie.
Inzulín zvyšuje ukladanie glykogénu do svalov a pečene – glukagón ho ukladá len do pečene a podporuje jeho odbúravanie.
Inzulín premieňa tuk zo stravy na tukové zásoby – glukagón mení tuk zo stravy a vysiela ich do tkanív ako zdroj energie.
Inzulín zvyšuje v tele produkciu cholesterolu – glukagón ju znižuje.
Inzulín núti obličky zadržiavať nadbytočné tekutiny – glukagón ich núti tekutiny uvoľňovať (močom).
Inzulín aktivuje rast buniek hladkých svalov v stenách ciev – glukagón ovplyvňuje ich zmenšovanie