Bez improvizácie:
najlepšie je keď máme recept vopred pripravený a dostupné aj potrebné ingrediencie. Každý začne časom určite aj improvizovať,
no na začiatok by to nemuselo priniesť zrovna požadovaný výsledok.
Dostatok času a priestoru:
Nie len v pečení ale aj pri všetkom čo robíme sa stáva, že keď sa ponáhľame niečo sa pokazí. Preto keď sa rozhodneme, že ideme piecť, vyhradíme si na to dostatok času.
Čím zložitejšie pečenie, tým viac riadu.Na každú vec vlastná miska, taký krém, také cesto, atď. Je dôležité, aby nám pri pečení nič nezavadzalo a zbytočne nás neznervózňovalo.
Trpezlivosť:
Nie všetko vždy vyjde na
prvý raz.
Veľa cukru, zlá konzistencia cesta, krém sa nepodarí. Nevadí. Dôležité je nevzdávať to, hlavne ak patríte k neskúseným pekárom no radi by ste sa nimi stali, trpezlivosť je to čo k tomu potrebujete.
Chuť a vzhľad:
Pri pečení sú tieto dve veci obzvlášť dôležité. Samozrejme ideálne je ak sa vo výsledku nachádzajú obe. V mojom prípade však platí: „nech to radšej dobre chutí ako vyzerá.“ A to je veľmi dôležité. Všetci hneď chcú krásne dvojposchodové torty, ktoré sú nádherne ozdobené a hrajú farbami. Čo však po takej torte keď je z vnútra suchá, alebo je veľmi sladký krém, alebo sa v nej bijú chute, ktoré sa k sebe vôbec nehodia. Minimálne pre všetkých začiatočníkov je dôležité aby si uvedomili, že tá torta, koláč alebo čokoľvek podobné je určené predovšetkým ako dezert- čiže na jedenie. Má to byť sladká/slaná bodka za obedom. Preto sa hlavne zameriavajte na chuť a venujte jej oveľa viac času ako vzhľadu, ten sa doladí aj časom. Predsa len vás viac poteší ak o vás niekto povie, že vaše koláče chutia božsky, ako keď ohrnie nosom ale povie, že je pekná.