Zdravý životný štýl
Vyvážený jedálniček
Základom správneho stravovania je vytvorenie rovnováhy medzi energetickým príjmom a výdajom.
Odborníci na výživu navrhli zjednodušený model vyváženej stravy, tzv. potravinovú pyramídu, ktorá názorne zobrazuje skladbu, odporúčané množstvá aj pomer druhu potravín v správne zostavenom jedálničku.
1. oleje, tuky, sladidlá, soľ :
odporúča sa ich striedma konzumácia
2. potraviny bohaté na bielkoviny:
mlieko a mliečne výrobky (3 porcie)
hydina, ryby, vajcia, strukoviny, chudé mäso, orechy (1-3porcie)
3. zelenina,ovocie
(zelenina: 4-5 porcií denne; ovocie: 3-4 porcie)
4. obilniny, pečivo, ryža,
(4-6 porcií denne; 1 porcia obsahuje 30g obilnín: 125g varenej ryže, 60g rožok)