Talianska kuchyňa

Špagety

Špageta (z tal. spaghetto, mn. č. spaghetti) je cestovina tenkého a podlhovastého tvaru, zvyčajne 2 mm hrubá a 30 cm dlhá v nevarenom stave. Existuje viac druhov špagiet podľa hrúbky. Spravidla sa konzumujú špagety s hrúbkou 3 mm, existujú však aj 1 mm, tzv. cappellini (vlásočky) a aj hrubšia 5 mm. Zo špagiet sa ďalej vyvinuli ďalšie cestovinové druhy, ktoré sa konzumujú s omáčkami, aké sa používajú aj na špagety (napr. penne rigate, alebo tagliatelle). Existujú i špagety s dierkou (bucatini).

pagety sa v predajniach potravín zvyčajne predávajú v baleniach o hmotnosti približne 500 g. Pripravujú sa varením v slanej vode, doba varenia je podľa druhu špagiet približne 5 až 10 minút. Pri príprave omáčky na špagety urobíme základ na olivovom oleji a cesnaku, alebo cibuli. Cesnak a cibuľa nesmú byť v jednej omáčke. Na väčšinu druhov omáčok sa dáva strúhaný syr parmezán (parmigiano), na cestoviny druhu amatriciana by sa mal dávať strúhaný ovčí syr.

Existujú aj špagety s fazuľou, ktoré sú obľúbené hlavne v Neapole. Špagety sa niekedy využívajú k iným účelom, napríklad počas súťaží v stavaní mostov z neuvarených špagiet.

Talianska kuchyňa

Odkazy

Kristína Orfánusová
3.C

web: Talianska kuchyňa