Talianska kuchyňa

Penne

Penne (tal. penne) je extrudovaný druh cestovín valcovitého tvaru, ktorého konce sú šikmo odrezané. Slovo penne je množné číslo talianskeho slova penna znamenajúceho „pero“ (pero vtáka alebo pero na písanie), ktoré pochádza z latinského slova penna (pero vtáka). Tvar cestoviny penne mal v čase vzniku imitovať hrot plniaceho pera.

Penne sú jedny z mála cestovín, u ktorých je známy presný dátum vzniku: V roku 1865 cestovinár zo San Martino d'Albaro (Janov), ktorý sa volal Giovanni Battista Capurro, požiadal o patent na diagonálny rezací stroj. Nový vynález narezával čerstvé cestoviny do tvaru pera bez ich rozdrvenia, a to v premenlivej veľkosti medzi 3 a 5 cm mezze penne (polovičné perá) alebo penne (perá).

V Taliansku sa penne vyrábajú v dvoch variantoch – „penne lisce“ (hladké) a „penne rigate“ (drážkované). Pennoni („periská“) sú širšia verzia penne. Je možné sa stretnúť aj s o niečo väčšou verziou s názvom mostaccioli (čo v niektorých talianskych nárečiach znamená „fúzočky“), ktorá môže mať takisto hladkú alebo drážkovanú textúru. Penne sa tradične varia al dente a ich tvar ich robí obzvlášť vhodnými na omáčky, ako napríklad pesto, marinara alebo arrabbiata. Posledne menovaná bol viackrát oslavovaná v talianskych filmoch, najmä vo filme Marca Ferrariho s názvom La Grande Bouffe a filme Frederica Felliniho s názvom Roma.

Talianska kuchyňa

Odkazy

Kristína Orfánusová
3.C

web: Talianska kuchyňa