Ľudský tráviaci trakt sa skladá z dlhej stočenej trubice, ktorá siaha od úst cez žalúdok až po konečník a ďalších orgánov, ako je pečeň, slinné žľazy, či pankreas. Trvá mnoho hodín, pokiaľ potrava prejde celým tráviacim traktom. Niektoré živiny, ako soli a minerály sa vstrebávajú do krvi priamo. Bielkoviny, cukry a tuky sa však musia najskôr rozložiť na menšie molekuly. Uskutočňuje sa to mechanicky, ale aj pomocou tráviacich enzýmov. Najrýchlejšie sa trávia cukry, trochu dlhšie bielkoviny a najdlhšie to trvá tukom.
Potravina | Ovocie | Zelenina | Oblilniny | Strukoviny | Cestoviny | Chlieb | Syr | Vajice | Ryba | Mäso |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Čas (hod) | 0,5 - 2 | 1 - 2 | 2 - 3 | 2 - 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 - 5 | 6 - 8 |
Táto tabuľka je orientačná. Presné časy, ktoré trávime trávením sú dosť individuálne. Závisia od množstva a kombinácie prijatých potravín (pozri Delená strava), no najmä od metabolizmu konkrétneho človeka. Napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 majú predpoklady lepšie stráviť živočíšne bielkoviny v porovnaní s jedincami s krvnou skupinou A, ktorí sa označujú ako prirodzení vegetariáni, a ktorí živočíšne bielkoviny trávia veľmi ťažko (pozri Stravovanie podľa krvných skupín)