VEGÁNI : konzumujú len rastlinnú stravu, žiadne živočíšne produkty
LAKTO - VEGETARIÁNI : rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami
LATKO - OVO - VEGETARIÁNI : rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami a vajíčkami
OVO - VEGETARIÁNI : rastlinnú stravu dopĺňajú iba vajciami
SEMI - VEGETARIÁNI : rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami, vajciami, rybami a bielým hydinovým mäsom
PESCO - VEGETARIÁNI : rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami, vajciami, rybami a plodami mora (žiadne iné mäso)
PULO - VEGETARIÁNI : rastlinnú stravu dopĺňajú hydinovým mäsom
FRUKTARIÁNI : konzumujú iba dary prírody, čiže surové alebo sušené ovocie, oriešky, semená, olivový olej a niektoré druhy zeleniny (podľa ich zásad by nemala byť zabitá žiadna pôvodná rastlina) vitariáni (raw stravovanie) - konzumujú iba surovú živú stravu (raw food), ktorá je tepelne neupravená alebo tepelne upravená max. do 42°C. Vitariáni zastávajú názor, že tepelne upravená strava neobsahuje dostatok aktívnych enzýmov a že je pre človeka neprirodzená (niektorí vitariáni jedia aj surové živočíšne produkty, čiže nemusí ísť vždy o vegetariánov v pravom význame slova). Raw stravovanie sa dnes teší čoraz väčšej obľube, pretože podporuje detoxikáciu, pomáha pri civilizačných chorobách a dodáva telu veľa energie. Tento druh stravovania má však aj svoje riziká, pretože väčšina raw potravín má z pohľadu východných kultúr tzv. jin účinok, čiže telo ochladzuje. Výsledkom je častý syndróm studených rúk a nôh. Táto nevýhoda sa prejavuje až pri dlhodobejšom stravovaní, hlavne ak sa nekombinujú správne jin a jang potraviny. Ďalšim rizikom je častá hormonálna nerovnováha u žien, ktoré sa dlhodobo stravujú vitariánsky a problém nabrať svalovú hmotu.
,,PUDINGOVÝ" - VEGETARIÁNI : konzumujú hlavne výrobky z bielej múky, priemyselne spracované instantné výrobky, mnoho jednoduchých cukrov, málo rastlinnej stravy a žiadne mäso (tvrdí sa, že kazia imidž zdravému vegetariánstvu)