CHILLI CON CARNE
Toto jedlo je jedno z mojich najobľúbenejších a musela som ho spraviť už aj sama. Robila som ho prvýkrát a na prekvapenie celkom vyšlo. Aj napriek tomu, že príprava je celkom dlhá stojí za vyskúšanie. Dúfam, že sa vám vydarí. ☺️
POTREBUJEME
90 min príprava, 6-8 porcií
Na chilli:
- 1 balenie hovädzieho mletého mäsa (500 g)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1 menšia mrkva
- 4 lyžice rajčinového pretlaku
- 2 plechovky krájaných paradajok (800 g)
- 1 plechovka červených fazulí
- 2 menšie paradajky
- 300 ml vody (môže byť aj vývar)
- 2 tabličky horkej čokolády
- 2 lyžičky cukru
- soľ
- korenie
- tymián
- chilli paprička
- citrónová šťava
Na ryžu:
- 1 hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- soľ
- rozmarín
- tymián
- kari
petržlenová vňať na ozdobenie
POSTUP
Chilli con carne
- Najprv si nakrájame všetku zeleninu. Mrkvu nastrúhame, nakrájame paradajky a cibuľu na kocky.
- Na oleji si orestujeme mrkvu a cibuľu. Restujeme na miernom ohni aby nám to neprihorelo.
- Potom pridáme soľ, korenie, tymián a počkáme kým nám bylinky začnú vonať. Následne pridáme rajčinový pretlak a poriadne premiešame
- Ako ďalšie pridáme mäso a rozdrobíme pomocou varešky na menšie kúsky.
- Vo chvíli keď je mäso zatiahnuté (zmenilo farbu) pridáme nakrájané paradajky, paradajky z plechovky a chilli. Poriadne premiešame a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť asi hodinu.
- Ku koncu varenia pridáme fazule a poriadne premiešame. Ak sa nám zmes zdá málo šťavnatá pridáme vodu alebo vývar (určite nie bujón!).
- Na záver pridáme max. 2 tabličky horkej čokolády a všetko poriadne premiešame. Dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou podľa gusta.
- Servírujeme.
Ryža
- Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme ryžu na miernom ohni.
- Pridáme 2 hrnčeky vody a premiešame.
- Pridáme soľ a bylinky a necháme variť asi 15 min.
- Servírujeme.
DOBRÚ CHUŤ!