Životný štýl

Cviklová polievka s chilli a klíčkami

Cviklová polievka s chilli, mrkvou a klíčkami v exotickom podaní, zahustená kokosovým mliekom. Poďte vyskúšať túto skvelú kombináciu, ktorá rozhodne prebudí vaše chuťové poháriky. Polievka je skutočne jednoduchá na prípravu a servírovať ju môžete do 30 minút. Táto polievka z červenej repy a mrkvy je aj celkom sýta a na 1 porciu zo 4 ponúka okolo 155 kcal a množstvo vlákniny. Pre urýchlenie prípravy rada používam vákuovo balenú cviklu, ktorá sa dá kúpiť snáď v každom obchode. Mrkvu zase nakrájajte na čo najmenšie kúsky a môžete sa tešiť na skoré vychutnávanie polievky. Ak práve neviete zohnať kokosové mlieko na zjemnenie polievky, pokojne použite váš obľúbený druh smotany - či už klasikcú na varenie alebo sójovú. Ak dokonca preferujete polievky bez smotany či mlieka, pokojne ich vynechajte, stačí polievku rozmixovať..

Ingrediencie

  • 300 g uvarenej cvikly (vákuovo balenej)
  • 300 g mrkvy
  • 500 ml vriacej vody
  • 200 ml kokosového mlieka (light) (odporúčam toto)
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • drvené chilli papričky (podľa chuti)
  • 1/2 ČL soli
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • tymián (podľa chuti)
  • hrsť klíčkov

    Postup

    1. V hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak.
    2. Pridáme chilli, tymián, mleté čierne korenie, nakrájanú cviklu, nadrobno nakrájanú mrkvu a minútu ich restujeme.
    3. Zeleninu zalejeme vriacou vodou a varíme ju 15-20 minút, kým mrkva nezmäkne.
    4. Polievku následne rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom (alebo stolným mixérom).
    5. Potom do polievky pridáme kokosové mlieko, soľ, zamiešame ju a necháme ešte prevrieť.
    6. Hotovú polievku podávame posypanú klíčkami.

  • Adela Prokešová
    Gymnáziu Ľudovíta Štúra vo Zvolene,
    960 01 Zvolen;
    web: Školská stránka