Pizza |
|
Úvod História Druhy Zaujímavosti Galéria |
HistóriaDôkazy o tomto rozšírenom pokrme siahajú až do čias Etruskov, ktorí obývali i taliansku oblasť. Presnejšie šlo o pečenie tenkých bochníkov kysnutého cesta na horúcom kameni. Po upečení kládli na placku dostupné potraviny. Neskôr sa činili Gréci, ktorí ešte pred pečením poukladali na placku potraviny a všetko spolu zapiekli. Zlom nastal v roku 1520, kedy boli do Talianska dovezené prvé rajčiaky z Južnej Ameriky. Cesto s lacnými rajčiakmi bolo cenovo dostupné a tiež chutné jedlo pre pospolitý ľud. Jedlo bolo mimoriadne obľúbené a rýchlo sa rozšírilo, no prvá pizzeria sa objavila až v roku 1830 a volala sa Antica Pizzeria Port’Alba. Prvú rozvážku pizze robil Raffaele Esposito až v roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo v Neapole, a to na žiadosť kráľa Umberta I. a jeho manželku Margheritu. Názov Margherita je odvodený práve od mena kráľovnej a zachoval sa dodnes. Fenomén menom pizza sa dostal aj do sveta, a to najmä do Ameriky vďaka imigrantom. V roku 1905, Gennaro Lombardi otvoril prvú americkú pizzeriu v New York City s názvom Lombardi’s, ktorá existuje aj dnes. Prvá oficiálna americká pizza mala názov Chicago-Style a pochádza z roku 1943. Pizza v súčasnostiDnes už takmer každé mesto disponuje pizzeriou alebo minimálne donáškovou službou. Výber je vždy široký a v ponuke nájdete aj rôzne špeciálne druhy. Margherita, Havaj, Šunkovo-šampiňónová, s plnenými okrajmi a veľa ďalších. Ceny sa pohybujú v pomerne prijateľných dimenziách a množstvo predajcov ponúka aj takzvané šťastné hodinky, ktoré zahŕňajú až 50% zľavy. Taktiež je možné si zadovážiť polotovary v podobe mrazenej pizze, ktoré kúpite už v každom obchode. Rozbalíte, prípadne doplníte ingrediencie podľa vlastnej chuti, hodíte do trúby a pečiete cca.20 minút a večera je hotová. V súčasnosti je výber naozaj široký. ![]() |