ZÁHRADY BUDÚCNOSTI

Sušina z konzumných častí rastlín

5. Pre vyhodnotenie a porovnanie kvality konzumných častí rastlín z jednotlivých záhrad, som po konzultácii s NLC vo Zvolene na základe ich pokynov pristúpila k zhotoveniu sušiny. Pri analýze makrobiogénnych prvkov a úrodnosti som sa v tejto práci primárne zamerala na 4 druhy rastlín, a to na zeler voňavý stopkový (Apium graveolens L., var. dulce (Mill.)), mangold dúhový (Beta cicla L.), rajčiak jedlý (Solanum lycopersicum L.) a šalát siaty (Lactuca sativa L.). Vybrala som si ich na základe odlišného významu pre výživu človeka a tým aj pre mňa, pretože sa často vyskytujú v mojom jedálničku. Analýzou zastúpenia makrobiogénnych prvkov v mnou zhotovenej sušine a spracovanej v NLC boli vyhodnotené vápnik, draslík, horčík a fosfor.

Pre viac informácií o sušine kliknite sem.

Vďaka spracovaniu rastlín do sušiny som dokázala určiť aj priemerný podiel vody v konzumných častiach rastlín z jednotlivých záhrad.

priemer makrobiogennych prvkov v suisne.png, 27kB priemerny podiel vody.png, 35kB