Med

Domov
História
Včela medonosná
Základné informácie o včelstve
Galéria významných osobností včelárstva
Med

Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak.

Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia.

Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica.

Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Hlavné účinky medu

Dávkovanie medu a vedľajšie účinky

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Špeciálny tip: Ak trpíte alergiami na peľ, skúste zaexperimentovať s čistým kvetovým medom, ktorý včely produkujú iba z jedného druhu – napríklad ak reagujete na med z ďateliny, neznamená to, že budete reagovať aj na med z levandule.

Čo med obsahuje

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:

fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
voda: 10 – 15 %
minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..
ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ..

Vlastnosti medu

Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť, i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho vo fľaške nahriať vo vodnom kúpeli, ale maximálne s teplotou do 50 stupňov, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. Fľašu s medom vypodložte kúskom drievka, aby sa fľaša neprehriala. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Je nevhodné dávať med do mikrovlnnej rúry.

Skladovanie medu

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.

Delenie medu podľa pôvodu

kvetové – nektárové: repkový, agátový, lipový
medovicové – lesné: jedľový, smrekový
zmiešané – z kvetových a medovicových medov

Druhy medu

Agátový med (akáciový)

iné názvy: acacia honey (en), akazienhonig (de), miel d’acacia (fr), miel de acacia (es), miele di acacia (it),
popis: je ľahkostráviteľný med svetlej až zlatožltej farby so zelenkastým nádychom, ktorý na juhu Európy pochádza z kvetov akácie a v brstrednej Európe z kvetov agátu bieleho. Je veľmi tekutý, s veľkým obsahom ovocného cukru a nízkym predpokladom pre kryštalizáciu,
chuť: príjemná, jemne aromatická,
použitie: na sladenie jedla a nápojov, koláčov a pečiva, obľúbený je tiež ako nátierka na chlieb.

Gaštanový med

iné názvy: chestnut honey (en), kastanienhonig (de), miel de marron (fr), miel de castaña (es), miele de castagno (it),
popis: zlatohnedý tekutý med z kvetov gaštana jedlého vyznačujúci sa pomalou kryštalizáciou vďaka vysokému obsahu ovocného cukru.
chuť: výrazne aromatická, trochu horká,
použitie: na sladenie jedla a nápojov, koláčov a pečiva.

Horský kvetový med

iné názvy: mountain blossom honey (en), gebirgsblütenhonig (de), miel de fleurs de montagne (de), miel de flores de montaña (es), miele di fiori di montagna (it),
popis: zlatožltý krémový med pochádzajúci z nektáru kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, ale aj z liečivých bylín. Môže byť jedno, alebo viacdruhový – podľa druhu kvetov. kryštalizuje,
chuť: sladko aromatická, kvetová, svieža,
použitie: je vhodný aj na varenie, či pečenie a taktiež ako liečivo.

Jedľový med

iné názvy: fir tree honey (en), tannenhonig (de), miel de sapin (fr), miel de abeto (es), miele di melata di abete (it),
popis: včielky ho vyrábajú z ihličia stromov, má tmavú farbu a hustejšiu konzistenciu – keďže ho je málo, je drahý,
chuť: výrazne aromatická,
použitie: na sladenie jedla a nápojov, koláčov a pečiva, obľúbený je tiež ako nátierka na chlieb.

Lesný med

Tento chutný med je vyhľadávaný a cenený aj v zahraničí. Obsahuje najmä nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov alebo medovicu stromov.

Lipový med

Je číry, zlatožltý, s typickou lipovou vôňou a chuťou. Mierne kryštalizuje. Je to vynikajúci pomocník pri nachladení.

Repkový med

popis: svetlý takmer biely krémový med z kvetov repky. Kryštalizuje rýchlo vďaka vysokému obsahu glukózy. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.
chuť: jemne aromatická, sladká,
použitie: na sladenie jedla a nápojov, koláčov a pečiva.

Delenie medu podľa spracovania

surový med – med, ktorý nebol vytočený a vyčírený
čistý med – vyčírený, a inými metódami purifikovaný med, zbavený vosku, propolisu, nečistôt
brtnícky med – získaný z brtí, spôsobom odoberania medu zvaným brtníctvo, násobne drahší
stáčaný med – získava sa odstreďovaním odviečkovaných plástov pomocou medometu
odkvapkávaný med – narezaním plástov sa uvoľní med, ktorý vteká do zbernej nádoby
tavený med – získaný teplom, zahrievaním plástov
lisovaný med – med získaný stlačením plástu, vytlačením medu
pastovaný med – vymiešaný kvetový med, tým získa trvácnu krémovitú konzistenciu