Hamburger

Pôvod

Kde vlastne ten slávny hamburger vznikol?

Hoci je hamburger považovaný za národné jedlo Ameriky, jeho pôvodné korene siahajú do Európy. V USA ho „len“ trochu vylepšili, aby bol rýchlo po ruke a mohol sa zjesť, kým sirény zahúkajú „znovu do práce“. Hamburger je dnes jednou z ikon amerického životného štýlu. Cesta za jeho pôvodom však vedie do Európy. Nijako prekvapivo priamo na sever Nemecka, konkrétne do Hamburgu. Odtiaľ až ku stredovekým kupcom , ktorí sa od Tatárov kočujúcich v tom čase rovinami okolo Baltského mora naučili škriabať surové mäso a vyrábať z neho predchodcu dnešného tataráku. Kedy presne prvý kuchár naškriabané hovädzie mäso opiekol, namiesto toho, aby ho zjedol surové, nevieme - isté je len to, že sa to stalo, a že si Nemci svoje karbonátky z hovädzieho obľúbili. A tak sa recept na masové placky dostal spoločne s tisíckami nemeckých imigrantov v 19. storočí do Ameriky. Usadili sa predovšetkým v Chicagu a v New Yorku a mnohí z nich tu čoskoro otvorili nové reštaurácie a bistrá. Obľúbené jedlo ich babičiek samozrejme nemohlo na jedálnom lístku chýbať. Jeho popularita rástla. V roku 1802 definoval Oxfordský slovník hamburger jednoducho ako slané hovädzie, v roku 1836, keď si slávna newyorská reštaurácia Delmonico nechala vytlačiť vôbec prvé menu, na ňom uvádza hamburger steak ako jednu z najdrahších položiek. Tým sa ale vývoj hamburgeru zďaleka neskončil. Kto si vtedy objednal napríklad v New Yorku hamburger steak, dostal na tanier placku grilovaného mletého alebo sekaného hovädzieho koreneného cesnakom, cibuľou, soľou a korením. Teda normálny karbonátok.