Japonsko

Japonská kuchyňa

Japonská kuchyňa je známa po celom svete pre svoju čerstvosť, vyváženosť a estetiku. Jedlá sú nielen chutné, ale často aj veľmi zdravé a farebne pestré. Medzi najznámejšie patrí sushi, čo je kombinácia špeciálne pripravenej ryže s kúskami surovej ryby, zeleniny alebo vajíčka, podávaná s wasabi a sójovou omáčkou.

Ďalším obľúbeným pokrmom je ramen – výdatná polievka s rezancami, ktorá môže obsahovať mäso, vajce, morské riasy alebo zeleninu. Obľúbenou pochúťkou je aj tempura, čiže rôzne kúsky zeleniny alebo morských plodov obalené v cestíčku a vyprážané do chrumkava.

Veľkú obľubu si získal aj matcha – jemne mletý zelený čaj, ktorý sa používa nielen na prípravu nápoja, ale aj ako prísada do dezertov, ako sú zmrzlina či koláče.

Typickým spôsobom servírovania jedla je bento – obedový box, ktorý obsahuje niekoľko malých porcií rôznych jedál, starostlivo upravených a často aj kreatívne naaranžovaných.

Obrázky:

"Japan cuisine" CC0 1.0. CC CC0                                                                                               "Sushi" CC0 1.0. CC CC0

Odkazy: