Japonsko
Japonská kuchyňa
Japonská kuchyňa je známa po celom svete pre svoju čerstvosť, vyváženosť a estetiku. Jedlá sú nielen chutné, ale často aj veľmi zdravé a farebne pestré. Medzi najznámejšie patrí sushi, čo je kombinácia špeciálne pripravenej ryže s kúskami surovej ryby, zeleniny alebo vajíčka, podávaná s wasabi a sójovou omáčkou.Ďalším obľúbeným pokrmom je ramen – výdatná polievka s rezancami, ktorá môže obsahovať mäso, vajce, morské riasy alebo zeleninu. Obľúbenou pochúťkou je aj tempura, čiže rôzne kúsky zeleniny alebo morských plodov obalené v cestíčku a vyprážané do chrumkava.
Veľkú obľubu si získal aj matcha – jemne mletý zelený čaj, ktorý sa používa nielen na prípravu nápoja, ale aj ako prísada do dezertov, ako sú zmrzlina či koláče.
Typickým spôsobom servírovania jedla je bento – obedový box, ktorý obsahuje niekoľko malých porcií rôznych jedál, starostlivo upravených a často aj kreatívne naaranžovaných.
Obrázky:
"Japan cuisine"
CC0 1.0.
"Sushi"
CC0 1.0.
Odkazy: