GMO - GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANIZMY | |
Úvod Tvorba Využitie Zaujímavosti GMO a EÚ |
Využitie GMOGeneticky modifikované organizmy sú dnes často spomínané najmä v súvislosti s geneticky modifikovanými plodinami (napr. GM kukurica), avšak to je len veľmi malá časť ich využitia. Oveľa širšiu paletu ich využitia tvoria aplikácie v potravinárskom a najmä farmaceutickom priemysle, a tiež pri získavaní nových poznatkov z oblastí biológie a medicíny. Prvou aplikáciou genetickej technológie v praxi bola produkcia ľudského inzulínu Humulínu, bunkami baktérií Escherichia coli. Vedci Boyer a Doyle, ktorí v roku 1973 získali patent na techniky prípravy rDNA už o 5 rokov neskôr pripravili takýto geneticky modifikovaný mikroorganizmus. Chymozín je enzým proteáza, ktorý sa používa pri výrobe syrov na koaguláciu (zrážanie) mlieka. V prírode sa nachádza v žalúdku teliat, kde zabezpečuje trávenie mlieka a z tohto zdroja sa aj izoloval a používal v potravinárstve pri produkcii syrov. Keďže klesá spotreba mäsa a rastie spotreba syrov, bolo potrebné nájsť jeho náhradu. Gén pre teľací chymozín bol vnesený do potravinárskej kvasinky Kluyveromyces lactis a dnes je vo svete viac ako polovica syrov produkovaná za pomoci tohoto syridla, ktoré je chemicky aj biologicky rovnocenné tradičnému. Podobne ako chymozín je dnes produkovaných mnoho iných látok, ktoré sa využívajú pre potravinárske účely, napríklad sladidlá, vitamíny a podobne. O tom, že za určitých presne definovaných podmienok je možné regenerovať celý organizmus svedčí klonovaná ovca Dolly. Avšak už rok po tomto úspešnom pokuse prof. Wilmuta s Roslinovho ústavu v Edinburgu boli metódou transgenézy s využitím kmeňových buniek pripravené ovečky Molly a Polly, ktoré boli modifikované tak, že v mlieku produkovali ľudský antihemofilický faktor IX. Mapa pestovania GMO na Slovensku. |
Pripravil Kristián Lacko pre Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene |