Glutamín

Glutamín patrí medzi často využívané doplnky výživy. Väčšina ľudí ho užíva najmä kvôli podpore rastu svalovej hmoty. Vedel si o tom, že glutamín má ešte oveľa viac pozitívnych účinkov? V tomto článku si povieme o tom, čo je to glutamín, aké má účinky, na čo sa využíva v medicíne a dozvieš sa aj to, ako by si ho mal správne dávkovať.

glutamine vzorec

Čo je to glutamín?

Glutamín je podmienečne esenciálna aminokyselina. Je stavebnou látkou bielkovín a je veľmi dôležitou časťou imunitného systému. Existuje v dvoch formách ako l-glutamín a d-glutamín. Glutamín, ktorý sa nachádza v potravinách a suplementoch je l-glutamín. D-glutamín nie je tak dôležitý pre tvoje telo ako l-glutamín.

Tvoje telo si l-glutamín dokáže samo vyrobiť, avšak niekedy sú potreby tela na glutamín väčšie, ako jeho produkcia. Práve preto je glutamín podmienečne esenciálna aminokyselina - lebo za niektorých situácií (ochorenie alebo zranenie) ju musíme do tela prijímať z iných zdrojov. V tých situáciách, kedy telo nemá dostatok glutamínu dokáže siahnuť na zásoby bielkovín (a teda aj na tvoje svaly) a spôsobiť rozpad týchto bielkovín, aby naplnilo svoje potreby.

Glutamín je najhojnejšie sa vyskytujúca aminokyselina v krvi a kostrovom svalstve. Tvorí sa vo svaloch a potom sa krvou transportuje k orgánom.

Funkcie glutamínu

svalnatý muž

Zdravie črevného systému a imunita

Glutamín hrá dôležitú rolu aj v zdraví črevného a imunitného systému. Možno si o tom už počul, ale črevný systém tvorí veľmi dôležitú časť nášho imunitného systému. Je to aj z toho dôvodu, že v tvojich črevách sú bilióny baktérií, ktoré majú vplyv na tvoj imunitný systém.

Až 30 % celkového glutamínu v tele využívajú črevá, čo hovorí o tom, že glutamín je pre zdravie čriev naozaj veľmi dôležitou látkou. Slúži teda aj ako palivo pre črevné a bunky imunitného systému tvojho tela. Tieto bunky využívajú glutamín ako zdroj energie radšej ako glukózu.

Jedna z najdôležitejších funkcií čreva je zabránenie migrácie baktérií a toxínov do zvyšku brušnej dutiny. Nedostatok glutamínu v tele môže viesť k oslabeniu tejto funkcie. Glutamín je taktiež veľmi dôležitý pre zabezpečenie rastu a udržania črevných buniek.


Rast svalov, zlepšenie sily a využitie v diéte

Glutamín nepatrí medzi tie hlavné suplementy, ktorých úlohou je rapídne zvýšenie sily a s tým spojené aj naberanie novej svalovej hmoty. Na to existujú oveľa účinnejšie doplnky výživy ako napr. kreatín, proteín, predtréningové nakopávače a pod. Avšak, aj v tomto procese je prospešný, nakoľko podľa niektorých štúdií zmierňuje potréningovú svalovicu a pomáha v regenerácii. Vďaka tomu sa skôr zotavíš z tréningu a môžeš ísť oddýchnutejší na ďalší tréning.

Výhodou glutamínu je to, že redukuje chuť na sladké. Vďaka tomu sa hodí aj do diéty, kedy ti pomôže ľahšie prekonať obdobia, kedy máš problém odolať sladkostiam.

liečba muža glutaminom

V medicíne pri liečbe

V období, kedy má telo popáleniny alebo iné zranenie sa hladiny glutamínu v krvi znižuje a mal by sa dopĺňať. Glutamín sa využíva napr. u ľudí, ktorí sú po chirurgických zákrokoch, zraneniach, popáleninách, transplantácii kostnej drene, liečbe AIDS či pri chemoterapii.

Dusík je veľmi dôležitá látka v tele, nakoľko je nevyhnutný na hojenie rán a približne tretina dusíka v tele pochádza práve z glutamínu. Pri veľkých popáleninách sa bežne pacientom podáva glutamín intravenózne.

Suplementácia glutamínu môže preukázateľne viesť k zlepšeniu imunitného systému, zníženiu infekcií a tiež ku skoršej rekonvalescencii po operáciách.



V ktorých potravinách sa nachádza glutamín?

Glutamín sa nachádza najmä v živočíšnych potravinách. Ku väčšine potravín neexistuje presná informácia o obsahu glutamínu. Avšak, takmer každá potravina, ktorá má vyšší obsah bielkovín môže byť potenciálnym zdrojom glutamínu. Zjednodušene povedané, ak budeš dbať na to, aby si zo stravy prijal dostatok bielkovín, prijmeš pravdepodobne aj dostatok glutamínu.

Ten sa síce nachádza aj v rastlinných zdrojoch, ale je ho tam výrazne menej. Aj preto je dopĺňanie glutamínu veľmi dôležité pre vegetariánov a vegánov, ktorí môžu mať problém s jeho dostatočným príjmom zo stravy.

Nachádza sa napr. v mlieku, vajciach a taktiež v srvátkových a kazeínových proteínoch. 100 g vajíčka obsahuje 0,6 gramu glutamínu. V jednom vajíčku je teda približne 0,3 gramu glutamínu. Hovädzie mäso obsahuje až 1,2 gramu glutamínu na 100 gramov, v mlieku nájdeš 0,3 gramu glutamínu na 100 gramov a v tofu až 0,6 gramu glutamínu na 100 gramov. Biela ryža má rovnaký obsah glutamínu ako mlieko a kukurica má o trocha viac, teda 0,4 gramu glutamínu na 100 gramov.

glutamin v tabletkovej forme

Dávkovanie

Denná dávka glutamínu by nemala byť menej ako 5 gramov, nakoľko všeobecne nemá zmysel dávkovanie aminokyselín v jednotkách gramov (1-2 gramy). Je to aj úplne logické. Ak zješ 200 gramov hovädzieho mäsa, prijmeš do tela približne 2,5 gramu glutamínu. Prečo by si teda mal dávkovať práškový glutamín v množstve jeden či dva gramy? Je to veľmi málo a účinok ani nepocítiš. Začni na dávke aspoň 5 gramov, ale nemusíš sa báť ani dávok 10-20 gramov na deň.

Užívanie glutamínu je úplne bezpečné, nakoľko je to telu prirodzená látka. Dokonca ani pri dlhodobom dávkovaní viac ako 40 gramov denne neboli spozorované žiadne negatívne účinky. Pri extrémnych dávkach glutamínu sa môžu dostaviť problémy ako pálenie záhy, závraty a bolesti žalúdka.

Suplementovanie glutamínu je vhodné najmä ak cítiš, že budeš chorý, alebo aj vtedy, ak ťa už nejaká choroba premohla. Vtedy dokáže výrazne potlačiť chorobu a zastaviť ju už v začiatku.

Linky na dané doplnky výživy

Slnečná xxx/x, 966 11 Trnavá Hora;
tel. +421 xxx xxx xxx;
web: gymbeam
Objednávky aktuálne neprímame.