Vitajte na mojej stránke


Čokoláda

História čokolády Z čoho sa vyrába? Nutričné hodnoty Recepty
Bratislava

Z čoho sa vyrába?

,,Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji, “ to hovorí stará indiánska legenda. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao - božský pokrm). Veľké kakaové plantáže sa nachádzajú v okolí rovníka v západnej Afrike, ale najkvalitnejšie kakaové bôby rastú na stromoch v strednej a južnej Amerike. Kakao je vo svojej prirodzenej podobe silnej horkej chuti. Aztécki indiáni nepoznali cukor a tak na vylepšenie chuti čokoládového nápoja používali ako náhradu rôzne druhy korenia (chilli, vanilka, alebo klinčeky).

Čokoláda vzniká kombináciou sušiny a tuku. Kakaové bôby sa vyčistia, upražia na 105 stupňov a zbavia šupiek. Potom sa pripraví kakaová drť, ktorá sa melie a tým vznikne kakaová hmota. Pridaním cukru a sušeného mlieka sa z nej stane čokoládová hmota, ktorá sa zjemňuje valcovaním. Ďalej nasleduje proces viachodinového konšovania (miešanie) pre zlepšenie chuti a jemnosti čokolády. Nakoniec sa pridáva kakaové maslo a emulgátor. Dôležitý proces je temperovanie – riadená kryštalizácia kakaového masla, po ktorej sa čokoláda nalieva do foriem a chladí v tuneloch. Tento spôsob výroby čokolády má tradíciu už skoro 150 rokov.

Späť