Varenie

Špeciality

Zo všetkých špecialít spomenieme jeden z najprestížnejších francúzskych pokrmov: hydinársky produkt le foie gras. Je to kulinárska špecialita na báze čerstvej pečene z chovu a výkrmu husí a kačíc. Je chuťovo považovaná za druh paštéty. Degustuje sa na grilovaných, chrumkavých kúskoch chleba väčšinou na veľké sviatky, Vianoce, Nový rok.

Osobitnou kapitolou na jedálenskom lístku Francúzov sú plody mora - les fruits de mer. Na tom by nebolo nič zvláštne, keďže Francúzsko je prímorským štátom, zaujímavý je skôr osobitý spôsob ich prípravy v jednotlivých regiónoch. S citrónom a slaným maslom, či plnené a pečené, dary mora sa stávajú hlavne v regiónoch v blízkosti Atlantiku vyhľadávanou špecialitou.

Na svojich potulkách Francúzskom určite nevynechajte ochutnávku syrov. Syr - Le fromage, poctivý a kvalitný. Taký, ktorý nenájdete v ponuke akcií supermarketov, produkt remeselnej výroby. Syr je právom pýchou Francúzov, nie nadarmo sa o Francúzsku hovorí ako o krajine vína a syra. Môžu sa pochváliť prvenstvom vo svetovej produkcii, čo sa množstva, druhov, aj kvality týka. Najväčšie zastúpenie majú syry z kravského mlieka, ale veľmi populárne sú aj kozie a ovčie syry neodmysliteľne patria na francúzsky stôl. Najčastejšie vo forme dezertu. Voňavá a nezriedka plná farieb syrová bodka za jedlom, sprevádzaná chrumkavým kúskom chleba a pohárom náležite vybraného vínneho moku.