Varenie

Predjedlá

Predjedlo je najskoršia časť menu. Podáva sa pred hlavným chodom či už obeda alebo večere. Môžeme sa stretnúť s rôznymi formami predjedál ako napríklad polievka, syr a paradajky, šunkové rolky alebo kúsky bagety s paštétou alebo rôznymi variáciami nátierok.

Vo Francúzsku sa predjedlám – Les hors-d'oeuvre sa prisudzuje veľká dôležitosť. Najčastejšie bývajú studené - väčšinou zelenina, tá je preferovaná a konzumovaná celoročne, obľúbený je šalát, artyčoky, špenát, baklažán, tekvica, špargľa, cvikla, mrkvička, fazuľové struky...Predjedlom býva aj pečeň, vajcia na rôzne spôsoby, kvalitná šunka, malé toasty, hrianky s ochutenými maslami, kanapky, dary mora a pod. Teplé predjedlo, ktorým je zvyčajne polievka, je preferované len v niektorých oblastiach a v zimnom období. Predjedlo nesmie byť sýte, môže byť mierne pikantné a musí mať správnu teplotu.

Na stole počas celého obedu alebo večere nechýba čerstvý chlieb a carafe d'eau – džbán vody.