Varenie

Hlavné jedlá

Najčastejším hlavným chodom – Le repas principal býva mäso. Divina, hydina, bravčové, králičie, ovčie, i hovädzie na spôsob steakov, najčastejšie ľahko prepečené, krvavé, alebo médium. Podáva sa so zeleninovou oblohou, omáčkami, pochuťovými maslami. Delikatesou sú rôzne upravené pečene a ľadvinky. Veľmi obľúbené sú dary mora, prepelice, drozdy, homáre, slimáky či žabie stehienka. Z nemäsitých jedál spomenieme palacinky na milión spôsobov, v slanej i sladkej forme a tenký, chrumkavý koláč z chlebového cesta. Servíruje sa rovnako ako hlavný chod (slaný, so slaninkou, cibuľou, hríbami, ale aj vegetariánsky...), aj ako dezert (flambovaný s malinami, či s banánom). Zemiaky v rôznorodej úprave, či bageta na zajedanie (chlebom sa naozaj zajedá takmer všetko, takže prílohy sa pripravujú málokedy) a znovu zelenina dusená, grilovaná, pečená, či surová. Syrové fondue, la raclette z Alpských oblastí, gratinovaný, či syr plnený hubami, ak chcete ochutnať všetky dobroty, vezmite si najmenej rok dovolenky.