Pizza



Slovenské jedlo Talianské jedlo Francúzské jedlo Maďarské jedlo

Suroviny

  • 100 g dusenej šunky Dulano
  • 50 g labužníckej salámy v kabátiku Dulano
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 lyžička kryštálového cukru Castello
  • 300 ml vlažnej vody
  • 300 g hladkej múky Castello
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Nostia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť čerstvého oregana
  • 250 g kráľovského neúdeného syra Bluedino
  • 1/2 červenej a 1/2 žltej papriky
  • 1 hrsť zelených olív bez kôstky Baresa
  • Postup:

    Droždie rozmrvíme do malej misky, pridáme lyžičku cukru, zalejeme vlažnou vodou a premiešame. Kvások položíme na teplé miesto asi na 5 minút, kým nezačnú vystupovať bublinky. Hladkú muku nasypeme do veľkej misy, pridáme 2 lyžice olivového oleja a osolíme. Potom k múke prilejeme kvások a ručne alebo mixérom vymiesime vláčne cesto (podľa potreby prisypeme trochu múky alebo vody). Dobre vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Vytvarujeme ho do tvaru bochníka a necháme kysnúť v miske asi 20 minút na teplom mieste prikryté utierkou. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 časti. Z každého kusa vyformujeme bochník, ktorý necháme ešte 5 minút nakysnúť pod utierkou. Bochníky cesta potom vyvaľkáme a vytvarujeme do tvaru kruhu. Dávame pozor, aby sa cesto neroztrhlo. Položíme ich na plech vymastený trochou olivového oleja. Cesto potrieme paradajkovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Na syr poukladáme plátky šunky, suchej salámy, farebné papriky a olivy. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 230 °C na 10 minút.

    pizza.jpeg, 392kB
    Späť