Bryndzové halušky |
|
Slovenské jedlo Talianské jedlo Francúzské jedlo Maďarské jedlo |
Suroviny
Postup:Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim soľ. Múku pridávame postupne a podľa toho aké zemiaky máme. Tie vodnatejšie vezmú viac múky. Cesto má vtedy správnu konzistenciu, keď nám v ňom ostane stáť varecha. Údenú slaninku nakrájame na slížiky a na miernom ohni pomaly pražíme. Cez haluškovač pretláčame cesto do vriacej osolenej vody. Počas varenia halušky občas premiešame. Necháme ich variť cca 10-15 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme a 3/4 z nich dáme do väčšej misy, kde ich zmiešame s bryndzou. Pozor, halušky scedíme nad hrncom a teda vodu z halušiek nevylievame. Halušky môžeme zaliať trochou rozpusteného masla a dobre premiešame. Posypeme slaninkou. |