Bryndzové halušky



Slovenské jedlo Talianské jedlo Francúzské jedlo Maďarské jedlo

Suroviny

  • zemiaky 400g
  • múka polohrubá(podľa potreby)
  • múka hrubá (podľa potreby)
  • soľ 500g
  • bryndza 300g
  • slanina 300g
  • Postup:

    Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim soľ. Múku pridávame postupne a podľa toho aké zemiaky máme. Tie vodnatejšie vezmú viac múky. Cesto má vtedy správnu konzistenciu, keď nám v ňom ostane stáť varecha. Údenú slaninku nakrájame na slížiky a na miernom ohni pomaly pražíme. Cez haluškovač pretláčame cesto do vriacej osolenej vody. Počas varenia halušky občas premiešame. Necháme ich variť cca 10-15 minút, až kým nevyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme a 3/4 z nich dáme do väčšej misy, kde ich zmiešame s bryndzou. Pozor, halušky scedíme nad hrncom a teda vodu z halušiek nevylievame. Halušky môžeme zaliať trochou rozpusteného masla a dobre premiešame. Posypeme slaninkou.

    halusky.jpg, 121kB
    Späť