Káva je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka.
Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a
získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby.
Káva je mierne kyslá (5,0 – 5,1 pH) a kofeín, alkaloid, ktorý obsahuje, môže mať stimulačný efekt na ľudský organizmus.
Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.
Kofeín sa dobre vstrebáva do tráviaceho traktu a už po 15. minútach sa prejaví jeho účinok. Najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po 6 hodinách,
úplne až po 24 hodinách.Šálka kávy obsahuje priemerne 50 – 200 mg kofeínu (10 kávových zŕn = asi 100 mg kofeínu).
Smrteľná dávka kofeínu je 10 g alebo 150 mg na 1 kg hmotnosti.
Aj pre kávu platí: všetko s mierou, pretože to, čo je v malej dávke liek, sa vo vysokej dávke môže stať jedom .
Pre každý prípad, nájdete v našej ponuke aj chutnú bezkofeínovú kávu..
Povzbudivé účinky divo rastúcej kávy boli pravdepodobne prvýkrát objavené v severovýchodnych oblastiach Etiópie, odkiaľ pochádza aj jej názov kaffa.
Neskôr sa cez Egypt dostala do južnej časti Arabského polostrova, kde sa začalo s jej pestovaním.
Prvé vierohodné dôkazy o pití kávy pochádzajú z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene
Až tu sa káva konzumovala spôsobom, aký poznáme dodnes – pražením semien a ich následným varením.
V Európe sa začala stávať populárnou v 17. storočí (prvú európsku kaviareň otvorili v Benátkach v roku 1645), ale
pitie kávy sa v Európe stalo masovou záležitosťou až v 19. storočí.
Káva sa odborne pripravuje ako zmes semien rôznych druhov kávovníka. Používajú sa dve základné skupiny:
O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabicy, o farbu druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Kvalitatívne najvyššia úroveň kávy sa označuje ako premium gourmet / specialty coffee – prémiová odrodová káva.
Okolo pitia kávy existujú rôzne mýty, preto sa veľa ľudí obáva negatívnych účinkov jej konzumácie. Otázka pitia kávy je pre rôzne skupiny ľudí tak trochu kontroverzná, nakoľko pre bežného človeka môže mať množstvo pozitívnych účinkov, no skupine ľudí s konkrétnymi zdravotnými ťažkosťami dokáže ešte viac priťažiť.