Späť

Zdravé recepty z vločiek

Ovos - ovsené vločky

Ovos siaty

center
V štruktúre rastlinnej výroby ma ovos siaty výnimočné postavenie, nakoľko ide nielen o významnú kŕmnu ale aj potravinársku oblinnu, ktorá sa vyznačuje vynikajúcou nutričnou a dietickou hodnotou. V živočíšnej výrobe je vhodným krmivom pre plemenné zvieratá. Pre polygastrické zvieratá ho možno podávať v zelenom stave - v mliečnej zrelosti, kedy sa využije celá nadzemná fytomasa. Vhodný je aj na výrobu siláže (objemové glycidové krmivo). Nahý ovos dosahuje nižšie úrody ako plevnatý, ale jeho energetická hodnota je vyššia. V potravinárskom priemysle sa využíva na výrobu rôznych druhov vločiek a býva komponentom pri výrobe "musli"

Ovsené vločky

center
Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov, minerálov a vitamínov. Ak máte nedostatok vitamínov B, vápnika, železa, fosforu či lecitínu, mali by ste siahnu práve po vločkách. Hodia sa aj pri diétnom režime, pretože dokážu zasýtiť na dlhý čas a energiu uvoľňujú postupne.