Zdravé recepty z vločiek |
|
Ovos - ovsené vločky
Ovos siaty
V štruktúre rastlinnej výroby ma ovos siaty výnimočné postavenie,
nakoľko ide nielen o významnú kŕmnu ale aj potravinársku oblinnu, ktorá sa vyznačuje vynikajúcou nutričnou a dietickou hodnotou.
V živočíšnej výrobe je vhodným krmivom pre plemenné zvieratá. Pre polygastrické zvieratá
ho možno podávať v zelenom stave - v mliečnej zrelosti, kedy sa využije celá nadzemná fytomasa.
Vhodný je aj na výrobu siláže (objemové glycidové krmivo). Nahý ovos dosahuje nižšie úrody ako
plevnatý, ale jeho energetická hodnota je vyššia. V potravinárskom priemysle sa využíva na výrobu rôznych druhov vločiek a býva
komponentom pri výrobe "musli"
Ovsené vločky
Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov,
minerálov a vitamínov. Ak máte nedostatok vitamínov B, vápnika, železa, fosforu či lecitínu, mali by ste siahnu
práve po vločkách. Hodia sa aj pri diétnom režime, pretože dokážu zasýtiť na dlhý čas a energiu uvoľňujú postupne.
|
Späť