Nenahraditeľné výživné látky

Existujú látky, ktoré organizmus nie je schopný vyprodukovať syntézou z iných chemických zlúčenín, ale sú pre organizmus potrebné a preto ich musí prijať z vonku.

2.1 Esenciálne aminokyseliny sú súčasťou rastlinných aj živočíšnych bielkovín. Existuje 8 – 10 aminokyselín, ktoré musia byť vždy v strave obsiahnuté, pretože organizmus nie je schopný ich vytvárať. Sú to izoleucín, leucín, lyzín, methionín, fenylalanín, threonín, tryptofán, valín, histidín a arginín a nájdeme ich v potravinách ako napríklad: mäso, ryby, vajcia, orechy, strukoviny, sójové produkty, obilniny, parmezán.

2.2 Esenciálne mastné kyseliny sú súčasťou rastlinných olejov a suchého olejnatého ovocia, zvlášť orechov. Patria sem napríklad kyseliny linolová a linolénová, ktoré sa nachádzajú hlavne v obilninách, v mandliach, v lieskových orechoch a iných potravinách.

2.3 Voda sa nachádza aj v potravinách, no nie v dostatočnom množstve. Vody by sme mali denne prijať minimálne 1,5 – 2 litre.

2.4 Rastlinná vláknina sa nachádza len v potravinách rastlinného pôvodu.

2.5 Vitamíny a minerály sú najmä v potravinách rastlinného pôvodu.

Späť