Príjem a spracovanie potravy

Potrava, od okamihu kedy ju požujeme a prehltneme, musí prejsť troma fázami: trávením, vstrebávaním a metabolizmom.

1.1 Trávenie
Trávenie sa začína už v ústach a spracúva potraviny tak, aby organizmus mohol využiť výživné látky v nich. Cieľom trávenia je rozloženie hlavných živín na jednoduchšie chemické látky, ktoré môžu preniknúť do organizmu. Sacharidy sa premieňajú na glukózu. Tuky sa premieňajú na glycerín a mastné kyseliny. Bielkoviny sa menia na aminokyseliny.

1.2 Vstrebávanie
Výživné látky ako glukóza, glycerín, mastné kyseliny a aminokyseliny ale aj vitamíny, minerály vstupujú do krvi sliznicou tenkého čreva, a to zvlášť v jeho posledných častiach. Toto je aktívny proces, prostredníctvom ktorého si organizmus reguluje vstrebávanie výživných látok podľa svojich potrieb.

1.3 Metabolizmus
Výživné látky sa dostanú do krvi a do všetkých buniek, kde sú využívané na plnenie rôznych funkcií. Sú využité na rast organizmu, výrobu energie a rôzne špecifické funkcie.

Späť